Muzica
 


Ion Vanghele - Basmul cu Lupul nazdravan si Restul lumii ( urmare 5 )

Acorda o nota acestei creatii :
( 0 voturi )

A doua zi de dimineata, Suzuki se sui calare pe cal si coborand pe o carare, ajunse dupa un timp la curtea imparatesei pasarilor. Intreba in dreapta si in stanga si afla ca imparatul, avea intr-adevar o pasare pe care o tinea intr-o colivie de aur. Fat-Frumos astepta sa se faca seara si sa se linisteasca viermuiala omeneasca din cetate. Cand luminile candelelor incepura sa se stinga si linistea umplu indeajuns ulitele cetatii, Suzuki si calul sau se strecurara ca doua umbre catre gradina imparateasca. Pe una din stradutele infundate care se marginea cu zidul gradinii, Suzuki se urca pe cal si sari peste gard. Cazu peste un strat gros de iarba. Se ridica cu agilitate si privi in jur. Gradina era foarte frumoasa. Copaci inalti, ca niste lumanari de ceara strajuiau de o parte si alta aleiile care se strecurau molatec intr-o parte si alta. Straturi de flori, ca niste pietre nestemate, raspandeau de jur imprejur un miros exotic, imbatator. Lui Fat-Frumos ii veni sa lase totul de-o parte si sa se aseze pe mormanul acela de verdeata, sa traga un pui de somn inmiresmat pana la ziua. Dar se scutura de-odata si strabatu gradina cautand locul unde imparatul tinea colivia cu pasarea maiastra.Dadu ocol curtii si intr-un tarziu, vazu colivia de aur care stralucea de-ti lua ochii. Pasarea, semanand cu un hulub, statea pe o crenguta de argint si picotea.Era foarte frumoasa, iar Suzuki vazu la un piciorus al pasarii o margica semanand cu o piatra de rubin, semnul unde o lovise cu sageata.
-Pana aici ti-a fost hotoaico.-murmura fiul de imparat si intinse mana sa apuce colivia.
Dar in aceeasi clipa, pasarea maiastra deschise ochisorii, il privi pe Suzuki si incepu sa tipe.Pe vremea aceea nu se inventasera alarmele silentioase, dar realitatea era ca si hotii de pasari maiestre erau mai putini.Acum, numarul lor s-a inmultit atat de mult, ( chiar daca numarul pasarilor maiestre a descrescut considerabil ) specializandu-se in diferite directii de furt, astfel ca lumea a trebuit sa inventeze impotriva lor politia si jandarmeria cat si o armata intreaga de procurori si avocati.Partea rea a fost insa ca invatand de la cei rai, chiar si cei buni au inceput sa fure unii de la altii, jurand ca sunt mai cinstiti decat sfintii, desi de multe ori, au fost surprinsi de camerele de supraveghere cu mainile in buzunarele altora.
-Taci pasare maiastra si nu tipa, ca n-am venit sa iti fac rau.
-Vinzi castraveti la gradinar-ii raspunse pasarea si continua sa tipe nestingherit.
-Am venit sa te fur…-ii raspunse cu sinceritate Suzuki.
-Hotule…- zise cu glas mangaietor pasarica.Nu sunt insa interesata de aceasta oferta. Crezi ca nu stiu ca scopul tau este cu totul altul?-si ea continua sa tipe.
Tipetele pasarii, nu facu decat sa alerteze o gramada intreaga de pasarele. Acestea se stransera in jurul fiului de imparat si incepura la randul lor sa piuie, sa chiuie, sa dea cu huo, ba cateva care stiau si alte limbi, incepura sa strige extrem de scandalizate:
-Puneti mana pe el.
Iar alte cateva, declarara sub juramant ceva mai tarziu ca Fat-Frumos fusese aurtorul incontestabil al unor furturi de gaini din curtile vecinilor. Ba mai pusera pe umerii lui si alte necazuri si intamplari despre care Suzuki nu avea habar. Cum zarva se amplifica cu trecerea timpului, slugile imparatului dadura navala cu sulite, sabii, faclii si pusti, haulind ca la vanatoare, si doar aparitia imparatului domoli ca prin minune toata aceasta isterie. Imparartul se uita pe sub sprancene la fiul de imparat, il recunoscu si zise:
-Nu esti tu Suzuki, fiul imparatului vecin?
-Ba da, luminatia ta.
-Si ce cauti in gradina mea la ora asta?
-A venit sa ma fure – a strigat pasarea maiastra.-iar o gramada de pasarele, mai mari si mai mici, incuviintara ciripind pitoresc pe limbile lor.Ba unele ca sa-si arate muschii, se infoiara azvarlind priviri periculoase in dreapta si in stanga. Cerem pedeapsa capitala, asa cum se procedeaza in astfel de situatii.
-Iti dai seama ca intentia ta, te-a pus intr-o situatie nenorocita?-intreba posomorat imparatul.-Nu-mi ramane decat sa chem gadea si sa iti tai capul, desi mie mi se face rau de cate ori vad sange. De ce nu ai venit la mine sa stam amandoi de vorba, poate ca am fi gasit astfel o rezolvare mai rezonabila.Oricum, calea asta a furtului, nu este cea mai fericita. Cum as putea sa rasplatesc fapta ta rea cu un bine?
-Gratia, gratiam parit.( Bine faci, bine gasesti )-zise fiul de imparat in limba latina care o invatase pe de rost la scoala, desi chiulise de la unele cursuri ca sa se intalneasca cu printesele prin boscheti.
-Benefacta male locata , malefacta arbitror. ( Binefacerile nepotrivite le socot fapte rele )-ii dadu replica imparatul, citandu-l pe Cicero.
Inainte sa ajunga imparat, batranul fusese douazeci de ani profesor de limbi straine la o scoala elementara din sat. Lucrul acesta nu era o noutate din moment ce peste o mie si ceva de ani, un actor ajunsese presedintele unui stat important, dar care pe vremea aceea nu exista decat poate in fanteziile povestitorilor.
-Hodie mihi – cras tibi.( Azi mi se intampla mie, maine tie.)-Nu se lasa fiul de imparat.
-Mda…-rosti ganditor imparatul. Ar exista o solutie. Iti dau drumul cu o singura conditie. Iapa sireapa.
-Ce este cu aceasta iapa sireapa?-intreba Suzuki.
-Apartine imparatului vecin. Daca tu reusesti sa o prinzi si sa o aduci, colivia cu pasarea maiastra va fi a ta.
-Protestez.-Tipa pasarica din colivie. Aceasta este o incalcare flagranta a drepturilor pasarilor. Am sa reclam acest lucru la organismele internationale.
-Tu sa taci.-se supara imparatul.-Nici tu nu esti mai breaza decat Suzuki. Cine te-a pus sa dai iama prin gradinile altora si sa le furi merele de aur? Uite ca atunci cand nu te astepti, vine ceasul sa platesti faradelegile pe care le-ai facut fara stiinta sau invers. Nu stii ca cine seamana vant, culege furtuna? Aceasta este samanta pe care ai sadit-o la radacina destrinului sau. Acum soarta ta sta in mainile fiului de imparat. Totul depinde si de rugaciunile pe care ai sa le faci tu.
Si imparatul facu semn cu mana si il lasa pe Suzuki sa plece.
Bookmark and Share

 

 
 
Facebook
 
© 2007-2018 versuri-si-creatii.ro