Muzica
 


Ion Vanghele - Basmul cu Lupul nazdravan si Restul Lumii ( urmare 7 )

Acorda o nota acestei creatii :
( 0 voturi )

Basmul cu Lupul nazdravan si Restul lumii ( urmare 7 )

18/12/2011 de vanghelis008 | Editare

Dupa ce se sculara, servira o gustare calda la camera. Deoarece era interzis sa se dea fan in camerele clientilor, calul trebui sa se multumeasca cu un lighean ceva mai consistent cu spanac.Fiul de imparat manca in schimb o omleta cu doua oua la care a fost adaugata niste sunca taiata maruntel si marar. In loic de paine, comanda o mamaliga, iar in loc de sucurile alea scoase de la vopsitorie, bau o cafea fierbinte si tare, care ii racori pana-n strafunduri sufletul. Pe urma, pusera amandoi la cale furtul iepei.
-Exista o alternativa.-rosti calul, punandu-si ochelarii si frunzarind foile scrise de Suzuki.-Sa te duci la imparatul si sa ii spui asa pe nepusa masa, incat sa ii stea gustarea de dimineata in gat: “Imparate, am venit sa iti cer iapa de sotie.”
-Da, dar eu nu vreau sa ma insor cu ea. Stii doar ca trebuie sa o duc la imparatul vecin sa imi dea la schimb pasarica cu colivia de aur. Este o afacere comerciala, nu sentimentala.
-Asta inseamna ca iti va cere si el ceva in schimb… Iar a doua posibilitate, este sa furi iapa. Dar cu talentul tau inascut de a fura, mai mult ca sigur ai sa iti pierzi capul.
-Hmmmm…
-Desi este lucru de mirare. Voi oamenii sunteti singura specie de pe pamant care furati de stingeti.Sa nu mai adaug ca mintiti pe rupte.
-Exagerezi.-zise Suzuki cu o voce moale.
-Ba nu exagerez de loc. Pot veni cu argumente. Cunosti istoria razboiului troian? Conflictul dintre greci si troieni s-a declansat ca urmare a doua furturi: A fost furata Elena- ce e drept foarte frumoasa, desi dupa patruzeci de ani, nu stiu daca mai puteai sa admiri ceva la ea. Ca sa vezi curiozitate. Femeile sunt superbe la tinerete si arata ca Talpa Iadului mai tarziu, atat la propriu, ba chiar si la figurat. Dar sa nu divaghez… odata cu ea, a fost furat si aurul regelui Agamemnon. Chiar ma intreb care hotie a fost mai importanta si de ce. Pe urma ia exemplul Pasarii Maiestre, care a furat merele tatalui tau din gradina. Pe masura ce societatea devine mai sofisticata, furturile se indesesc, luand diferite forme. Imparatul fura, ministrii fura, autoritatile au si ele tabieturile lor. Oamenii s-au nascut asimetrici.Mana dreapta este mai mare decat cea stanga, tot asa cum mana stanga este mai lunga decat cealalta.
-Am sa fiu cinstit sa vedem ce o sa iasa din treaba asta.
-Nu o sa iasa absolut nimic. Pot sa fac pariu cu tine. Jur pe herghelia mea de prieteni, sau cum zice un mare filozof : Jur pe capra vecinului, ca imparatul daca nu iti va taia capul, va veni cu un refuz diplomatic, care va masca cu discretie, o tendinta de subtilizare pe care nu a putut-o realiza.
Suzuki zambi acru, dar se duse la imparat in audienta si ii povesti in limitele timpului acordat, toata tarasenia si de ce a venit el in imparatia aceea. Imparatul l-a ascultat cu atentie. L-a luat de mana si l-a scos in gradina. A chemat doua slugi sa aduca iapa sireapa si fiul imparatului a fost incantat de frumusetea ei. Era o iapa alba ca neaua, finuta, care dansa plina de nervozitate din gleznele subtiri, o adevarata incantare. Nu era grasa, deoarece slugile de la grajduri aveau grija sa ii ofere o dieta corespunzatoare. Era un animalut care starnea pasiuni iar Suzuki se gandea ca daca s-ar fi nascut printr-o ironie a sortii cal, ar fi preferat sa o aiba pe aceasta iapa sireapa printre amantele sale.
-Ti-a placut? – L-a intrebat la sfarsit imparatul cu o voce groasa pe Suzuki.
-Da.
Iapa arata grozav si slugile o mai plimbara de cateva ori prin fata lor. Capastrul era aurit si batut in pietre scumpe, astfel ca iapa sireapa chiar arata ca o regina a cailor.Fat-Frumos se uita la ea cu o mare desfatare. Imparatul batu din palme si se aduse o masuta de aur, acoperita cu broderii si matase. Apoi o femeie de la curte, frumoasa ca luna, aduse niste serbet si doua cafele aburinde care miroseau minunat.
-Te rog sa servesti.
Nimeni nu iti daruieste nimic, fara sa iti ceara ceva in schimb. Calul lui Suzuki, o fi fost el cal, dar era o fiinta desteapta. Facuse liceul si facultatea la zi, avand niste profesori extraordinari. Acum scolile de pe vremuri s-au cam dus de rapa. Si nici profesorii nu mai sunt aceeasi. Calitatile lor personale sunt umbrite de tot felul de defecte marunte, accentul cazand mai degraba pe artele martiale si pe orele de educatie sexuala explicite, chiar daca programa nu indica ore de dirigentie, ci numai excursii in natura. Dar natura actioneaza in mod surprinzator asupra firii fiecaruia.
Imparatul lua o gura de cafea, il privi pe Suzuki si vazandu-l cu cat talent o sorbea din ochi pe iapa, ii spuse:
-Fiule… Te rog sa ma ierti ca ma adresez intr-un mod atat de intim, dar motivatia mea este data de varsta, nu de vreo relatie accidentala cu vreunul din membrii familiei tale. Vad ca iti place iapa mea.
Suzuki incuviinta din cap.
-Nu este de vanzare. Dar…-Si aici imparatul ridica un deget in sus, - Ti-o pot darui cu o singura conditie. Este ceva atat de minor, ca aproape ca imi este si rusine sa amintesc. Sunt insa convins ca pentru tine, rugamintea mea este o nimica toata.
-Te ascult Inaltimea Ta.
-Ai auzit de Zana Craiasa?
-Nu.
-Este o femeie la fel de frumoasa cum este iapa mea intre iepe. Este o tanara femeie de o frumusete neasemuita.Afrodita, ar parea fata de ea umbra palida si trista a Persefonei.O vad ca o Hierodula, sau ca pe o incantatoare Etera, o femeie de inalta clasa ( cred ca are cateva doctorate luate, desi este tanara) de o eleganta ce te lasa fara respiratie si de o cultura impresionanta, de-a dreptul enciclopedica. Homer este doar un biet scrib.Ei bine, tinere bavarez… Adu aceasta femeie in haremul meu imparatesc si iti dau iapa si capastrul ei de aur batut cu pietre scumpe, fara sa iti cer un galben in plus. Ei, ce zici. Batem palma?
Suzuki privi mana intinsa a imparatului catre dansul si i-o insfaca strangand-o viguros.
Apoi se intoarse la calul sau caruia ii povesti toata aceasta intamplare interesanta.
Calul, il asculta cu atentie, apoi rase.
-Vezi tu Fat-Frumos? Toata istoria omenirii se invarte in jurul relatiilor omenesti.Asta, sa ma exprim academic. Totul este sex si evolutia lumii se leaga de evolutia lui.
Si calul servi de pe masuta din dreapta lui o pricomigdala pe care o manca cu o deosebita desfatare.
Bookmark and Share

 

 
 
Facebook
 
© 2007-2018 versuri-si-creatii.ro