Muzica
 


Ion Vanghele - Cartea Valvelor

Acorda o nota acestei creatii :
( 2 voturi )

Cartea Valvelor

Maria Ionita a scris o carte excelenta care s-a numit "Cartea Valvelor." Intre capitolele acestei carti, exista si acesta in care accentul cade foarte mult pe comori. Acest capitol special, III, chiar face referire la acest aspect: "Despre comori."Sigur, cele scrise acolo, pot fi citite in directia pe care o sugereaza povestitorii. Le acceptam sau nu le acceptam, iar in caz de negare, ne intrebam despre ce anume este vorba si cautam raspunsurile nu neaparat acelea care sunt date in carte, ci pe acelea care le presupunem noi ca fiind mai apropiate de adevarul istoric si respectiv legendar. Motivul tezaurului ingropat de Decebal este desigur foarte interesat dar am vazut la vremea respectiva ca este contrazis de faptul ca a fost confiscat de Eudeleon cu cateva sute de ani mai devreme. Citind despre moartea regelui Attila al Hunilor si despre moartea lui Genghis Han, vedem ca exista doua lucruri asemanatoare dar care au la un moment dat ceva care le separa. Modelele Decebal si Eudeleon, vorbesc de ingroparea unui tezaur, adica a unor obiecte materiale facute din aur si din argint in albia unor rauri, si apoi despre sacrificarea constructorilor, pentru ca acestia sa nu divulge locul unde s-a intamplat acest lucru.In ce ii priveste pe ceilalti doi mentionati mai inainte, sacrificiul este de cu totul alta natura. El se savarseste in mod voluntar, urmarind sa asigure asistenta regilor dupa moarte de catre persoanele cele mai fidele de care conducatorii respectivi erau inconjurati in viata. Chiar daca cele doua situatii par sa se suprapuna, aparitia "sacrificiului" in Cartea Valvelor", desi pus pe seama pastrarii secretului care trebuie pazit ( dar ca o ironie memoriala este transmis peste timp cu o serie de amanunte interesante) cred ca se refera la acel cortegiu de nobili si persoane de casa care au facut acest gest pentru a fi alaturi de regele lor, pentru a-l insoti pe lumea cealalta. Vreau sa spun ca mentionarea acestui "sacrificiu" mentionat intr-o anumita imprejurare, poate fi dovada existentei unei necropole deosebite, in care au fost inhumate personalitati ale lumii antice. Este ceea ce am numit ca fiind o necropola regala iar in cazul acestor legende legate de Muntii Apuseni, ca fiind necropola zeului Dyonisos. Reamintesc aici una dintre legende:
Comora (pg.122 )
O fost un boier si-o avut bani. Si argint si aur si i-o dus la Comora.O manat niste Tigani si i-o dus acolo sa ingroape banii sa nu-i mai capete nime.( Aceasta insemna ca boierul nu vroia sa ii mai dezgroape, de unde si ideea de necropola ).Si le-o spus sa nu spuie la nime."
De aici interpretarea povestitorului difera de a mea:
"El, ca sa fie bizuit ca n-or spune tiganii, o manat niste armata ca sa tie calea si sa -i omoare pe tigani.Ca o stiut ca asa nu vor mai spune nimanui. Si i-a prins acolea pe drumul acela din sus de casoaie si i-o omorat.Si de atunci asa ii zice la drumul acela : Tiganeasa."
Bookmark and Share

 

 
 
Facebook
 
© 2007-2018 versuri-si-creatii.ro