Muzica
 


Ion Vanghele - Cogaion

Acorda o nota acestei creatii :
( 0 voturi )

Kogaion

29/06/2011 by vanghelis008 | Edit

Despre muntele sacru sau sfant al geto-dacilor, Strabon a vorbit foarte putin. A spus doar numele lui: Cogaion sau Cogaionon scris asa sau cu “K”, a mentionat ca pe langa acest munte trece o apa care este denumita in acelasi mod. Herodot a dat si el cateva informatii mai mult sau mai putin discutabile cu privire la cateva dintre obiceiurile geto-dacilor si a unora dintre conducatorii lor.Haideti sa vedem ce a spus Strabon in Geografia lui despre munte.Vom folosi cuvintele autorului pentru a nu fi acuzati de deturnarea semnificatiilor textului:
“Tot asa si acest munte a fost recunoscut drept sacru (care au fost criteriile recunoasterii sacralitatii muntelui nu se cunosc) si astfel il numesc getii.Numele lui Kogaionon, era la fel ca si numele raului care curgea alaturi.”(Geografica).
Exegeza, vine si interpreteaza denumirea Kogaionon in fel si chip, apropiindu-se sau departandu-se de semnificatia initiala a termenului.Vom intalni in acest sens, urmatoarele pronuntii ale numelui cu semnificatii-asa cum am spus- din cele mai felurite:
Gogaion= (megalit) pietroi, stanca.
Kog-a-ion=Capul Magnificului
Kogaion=Muntele sau Muntii Inteleptilor.
Cog=Munte, ridicatura, magura, varf, conform numelui unor forme muntoase, ca:
Cuca, Caucaland, Caucaz.Forma “Cog” are legatura cu cuvantul “Coc”, insemnand: ridicatura, movila sau gramada de par stransa in varful capului.
Ko- movila si Gaia sau Geea=Pamant.Semnificatia ar fi: “Ridicatura de pamant”( Munte)
Tot pentru Cogaion, propun si varianta:Co=Ascuns Gaion=Munte sau pamant.Sensul ar fi acela de: “Pamant ascuns”
Ko=Forma prescurtata a numelui zeului ceresc- Kronos.In felul acesta, d.p.d.v. etimologic semnificatia ar fi: “Pamant ceresc, Muntele ceresc, Muntele cerului, Muntele lui Kronos, conform variantei: Pangaion=Pamantul sau muntele zeului Pan.( De unde putem deduce caracterul pastoral al activitatilor omenesti desfasurate pe acest munte.
Coga=de la Goga, a gogi, a jeli, a plange, - ceea ce ar duce la forma de Muntele lacrimilor, Muntele Mortii, Muntele mortului, Muntele spiritului, conform formei germane:Gost-spirit, fantoma.
Alterarea numelui care va lua formele:
Kogaion, Cogaenum, Gogaion, Cogheon, Coghen, Gugu.
Bookmark and Share

 

 
 
Facebook
 
© 2007-2018 versuri-si-creatii.ro