Muzica
 


Ion Vanghele - Cu Bogdan ( urmare )

Acorda o nota acestei creatii :
( 0 voturi )

Senzatia pe care am avut-o la prima citire a basmului a fost aceea de incalceala. Cand basmele sunt creatii proprii, intotdeauna sunt incalcite, semanand in definitiv cu modul nostru saltaret de gandire. Acelasi lucru se intampla si cand basmul este repovestirea unor lucruri care s-au petrecut in negura timpului si povestitorul nu face altceva decat sa il retransmita memorial.Prioma precizare pe care doresc sa o fac aici este ca acest basm nu este totusi inventat de catre cel care il povesteste, acesta nefacand decat sa transmita cu limbajul sau propriu o istorie care de fapt s-a intamplat si a mai fost transmisa. Pentru a intelege misterul de care sunt inconjurate vorbele mele, voi apela la motivul identificarii fetei.Iata scena asa cum apare ea descrisa in basm:( pg. 342) :
"-Ma, eu cunosc ca e fata, ma.
-Nu se da mai tata, nu se da. ( cu sensul: Nu se demasca, nu se da de gol. )
-Ia uite ce faci.Ia du-te cu ea pe la balci.Du-te la balci si vezi la ce trage ea.La margele, la cercei?Daca trage la margele, la cercei, e fata.Daca trage la buzdugane la sabii, e baiat."
Se duc ei la balci, iar satana de fiu de imparat pe unde il mana necuratul? Pe la fuse, la cercei, la margele, de toate felurile si de toate culorile. Ori fata, ce credeti ca ii spune flacaului?
"-Bai vere, parc-ai fi o fata din alea de tragi la cercei.(...) Hai sa ne luam cate un buzdugan o sabie, un levorvel ca de-asta ne-o lua capul, nu margelele si cerceii..."
Explicatia o gasim la Alexandru Mitru, care in Legendele Olimpului, Eroii, povesteste:
"Ulise s-a schimbat la haine, facandu-se negustor.S-a dus apoi catre palatul acelui rege Licomede purtand cu el salbe de aur bratari, cercei, valuri alese.Insa intre acestea toate, varase si un coif, un scut si o sulita stralucitoare.
Fetele regelui s-au strans numaidecat sa vada marfa si intre ele se grabise si flacaul zeitei Thetis.Ulise cerceta cu ochii sa vada unde e baiatul insa nu deslusea deloc.Atunci le tot intindea marfa si le-mbia s-aleaga salbe, bratari sau valuri dupa plac.(...) Si tot atunci insotitorii lui Ulise care ramasesera la porti au inceput sa sune tare din trambite si din chimvale.Fetele au fugit speriate crezand ca incepe vreun razboi.Insa Ahile a luat o lance si s-a repezit spre porti gata sa apere palatul."
Descoperirea acestui motiv in cadrul basmului, transforma basmul intr-un apocrif al Iliadei lui Homer. Din clipa aceasta, putem sa dezlegam cu mai multa usurinta simbolurile din basm. Cei noua copii sunt cei noua ani cat va dura razboiul Troian.Fratii transformati in cai, sunt tovarasii lui Ulise care au fost ascunsi in calul Troian.Singurul din cal care avea voie sa vorbeasca era doar Ulise/Bogdan. Cand Elena a inceput sa ii strige pe eroii greci ascunsi in cal unul dintre ei a fost cat pe-aci sa se dea de gol. Noroc ca interventia rapida a lui Ulise care i-a astupat iute gura l-a facut sa amuteasca.
Bookmark and Share

 

 
 
Facebook
 
© 2007-2018 versuri-si-creatii.ro