Muzica
 


Ion Vanghele - Cu galben bou

Acorda o nota acestei creatii :
( 0 voturi )

Cu Galben bou

Un basm destul de încâlcit la început, care abia catre jumatatea lui capata un pic de înteles. Motivul ghicitorii împaratului duce la explicatia basmului:
"-Da mai baiatule, cum ai auzit-o asa este.Am un pogon de alama. Cine-l ara si îl seamana pâna deseara, si mâine dimineata sa-mi aduca pâine calda, îi dau fata dupa el."
La un moment dat, am oscilat între istoria lui Solomon, si Expeditia lui Iason în Colchida. Am optat pentru cea de-a doua posibilitate, deoarece pentru a intra în posesia lânei de aur, Iason "trebuia sa puna în jug doi tauri care scoteau flacari pe nari ce pasteau pe câmpia sacra a lui Ares, pe celalalt mal al râului unde se afla stejarul sfânt de care era agatata lâna de aur. Dupa ce Iason ar fi reusit sa-i înjuge pe cei doi tauri trebuia sa are cu ei 4 acri de pamânt într-o singura zi. Apoi urma sa înfiga în brazde dintii unui sarpe imens. Din acesti dinti, ar fi iesit niste barbati înarmati iar Iason trebuia sa-i ucida pe toti pâna la lasarea noptii."
"Cu Murgoci si Cerban", ne gasim din nou în fata unui basm care are ca subiect "Expeditia lui Iason în Colchida." Aici împaratul are o gradina de arama-"Câmpul lui Ares"( Câmpul sau gradina este de arama din cauza luptatorilor îmbracati în armuri de arama cu care baiatul trebuia sa se lupte.
În acest basm se da un amanunt care scapa oarecum din celalalt basm. Iason moare. Reînviat de boi, el reuseste pâna la urma sa "are" câmpul si sa plece cu fata împaratului ( Medeea ) si o parte din avutiile palatului.
O a doua explicatie se leaga de cei doi tauri care pot fi de fapt doi munti de arama sau nu. Spun asta gandindu-ma la semnificatia care o capata arama sau alama în text.
Bookmark and Share

 

 
 
Facebook
 
© 2007-2018 versuri-si-creatii.ro