Muzica
 


Ion Vanghele - Despre critica poeziei ( urmare 2 )

Acorda o nota acestei creatii :
( 0 voturi )

Autorul a scris:
“Un oras interzis”, ca apoi sa adauge:
“Cu strazi inguste”
Afirmatia este de-a dreptul sibilinica.Suntem tentati sa facem legatura dintre “orasul interzis” si “strazile inguste”, desi strazile inguste nu pot interzice un oras, decat doar circulatia vehiculelor pe ele, sau devin periculoase din cauza lipsei de becuri, pentru ca poate oricine sa iti dea cu ceva in cap, profitand de vizibilitatea redusa sau inexistenta.Daca strazile sunt inguste, sunt curios cum a putut trece prin ele acel furnicar de piticoti si barba coti despre care va vorbi autorul imediat dupa asta?Observati cum misterul incepe sa sporeasca devenind chiar mai terifiant decat cartea aceea Shining?
Si iata un vers remarcabil:
“fara sa priveasca peste umeri oglinda celalaltei lumi”.
In cadrul versului, “celalaltei” suna anapoda, existand in schimb forma:
“celeilalte”
Haideti sa va spun de ce: Este aceeasi lipsa de acord pe care am vazut-o intre subiect si predicat, unde “furnicarul pasesc”suna destul de misterios ca sa ne treaca fiorii.
De data aceasta dezacordul s-a produs intre doua genuri.”Lume” este de genul feminin, deoarece spunem, o lume, doua lumi.
In DEX gasim:
“célalalt pr. m., g.-d. céluilalt; pl. céilalți (sil. cei-), g.-d. célorlalți; f. sg. ceálalta, g.-d. céleilalte; pl. célelalte, g.-d. célorlalte ”
“celalaltei” -este o forma de masculin provenind din “celalalt” la care s-a adaugat o incercare timida de feminizare a pronumelui:”ei”
Ori forma gramaticala perfecta este aceea mentionata mai sus, pe care am gasit-o in Dex.
Bookmark and Share

 

 
 
Facebook
 
© 2007-2018 versuri-si-creatii.ro