Muzica
 


Ion Vanghele - Despre grecul Ahile

Acorda o nota acestei creatii :
( 1 vot )

Ahile

Despre grecul Ahile stim cateva lucruri interesante dar intr-o perspectiva profana:
Era considerat semizeu in mitologia greaca. A participat la razboiul troian, conducand furnicile in lupta. Formularea cu furnicile nu este de loc rezultatul imaginatiei mele din moment ce mitologia il considera stapan peste mirmidoni, cuvantul provenind din "myrmex" care inseamna "furnica".
Reamintesc aici ca in "Povestea lui Harap Alb", eroul lui Ion Creanga intalneste niste "furnici" care treceau pe un pod peste o apa. ( scena care se regaseste doar in Exod.) Ori "furnicile" pe care le intalneste Harap Alb, sunt ale lui Ahile. Ele intr-adevar traverseaza Marea Rosie, din mai multe motive, care tin de mitologia comparata, ca si eroul despre care vorbim. In copilaria lui Ahile se intampla doua lucruri extrem de ciudate, peste care exegeza trece cu o mare usurinta. Nu este neaparat o acuza, cat faptul ca nimeni nu a reusit sa faca o comparatie intre miturile grecesti si cele ebraice, desi intre ele este o legatura extraordinara.Ahile a fost fiul zeitei Thetis si a lui Peleus. Nascandu-l, zeita l-a scufundat in Styx ca sa il faca invulnerabil, dar un calcai a ramas neudat, -calcaiul lui Ahile- care a ramas vulnerabil. Scalda lui Ahile apare in doua locatii diferite.Prima dintre ele se gaseste in Exodul si se refera la nasterea lui Moise. Povestea cu fiul nascut de o oarecare in casa lui Levi este cunoscuta. Pe vremea aceea Faraon daduse ordin ca toti copiii de sex masculin sa fie omorati si numai fetele sa fie lasate in pace, sa traiasca. Mama evreica, va ascunde un timp copilul dar fiindu-i frica, a facut un sicrias de papura invelit cu un strat de smoala, a pus copilul in el si a ascuns sicriasul in niste trestii. Fata lui Faraon care trecea cu slujitoarele ei pe acolo, a auzit plansul copilului , a pus pe cineva sa vada despre ce este vorba si emotionata a cerut sa fie luat si crescut la casa ei.Ceea ce am scris aici legat de Fata lui Faraon si copil, este exact scena care apare in mitologia greaca cu privire la Ahile si scaldarea copilului in apele Styxului ( care nu era altul decat Nilul). Cealalta scena care apare -de factura mai nordica - se refera la scalda lui Sigurd in sangele balaurului Fafnir. Si putem aminti pe undeva periferic, ca Iason va fi pus de catre frumoasa Medeea sa se scalde noaptea in apele raului Fasis inainte de a-i aduce jertfe zeitei Hekate.
Ca Moise creste printre fetele de la palatul lui Faraon nu este nici o indoiala.Dar iata ce face zeita Thetis cu fiul sau Ahile ca sa scape de prezicerea oracolului ca daca va participa la razboiul troian va muri:
"Thetys l-a tinut ascuns pe Ahile la curtea regelui Lycomedes, printre fetele acestuia."
In Povestea lui Harap Alb, fiul de crai pleaca la unchiul sau care avea numai fete.
De ce avea numai fete? Pentru ca Faraon vrand sa mentina echilibrul demografic, daduse ordin ca baietii nascuti de catre poporul copiilor lui Israel sa fie omorati, masura extrema fiind aceea a inecarii acestora in apele Nilului.
Iar ultimul argument, este intoarcerea pe dos a numelui lui Ahile. Daca savarsim acest lucru, vom obtine: Eliha. Curios sau nu, dar Elohim, reprezinta pluralul numelui lui Dumnezeu al copiilor lui Israel, al acelor "furnici" despre care am vorbit la inceput.
Bookmark and Share

 

 
 
Facebook
 
© 2007-2018 versuri-si-creatii.ro