Muzica
 


Ion Vanghele - Fata din icoana

Acorda o nota acestei creatii :
( 0 voturi )

Fata din icoana

Volumul V al Basmelor fantastice romanesti este numit dupa al doilea basm postat la inceputul cartii si care se numeste: "Fata din icoana". Pe undeva am mai scris despre acest tip de basm, reprezentat in acest volum prin basmele: "Fata din icoana", "Lemnisoara", "Lemnisoara"(reinregistrare), "Cojocel de lemn", "Cu Buflita".
Basmele respective au ca tema incestul (efectuat sau nu) in care moartea mamei, dertmina sotul vaduv sa o ia de sotie pe fiica sa. Aceasta fuge, ascunzandu-se intr-o icoana, fie intr-un vesmant de lemn sau de alta natura. In cadrul primului basm, iata ce o sfatuieste pe fata o batrana:
"Te duci si ii spui sa iti cumpere o icoana mare cat usa asta. s-o aiba in casa ca sa va rugati la ea cand o sa va luati amandoi."
Cand icoana a fost adusa in casa, fata sfatuita tot de baba, s-a rugat lui Dumnezeu sa se deschida icoana si icoana deschizandu-se, a inghitit fata.Tatal ei, vaduvul, a vrut sa distruga icoana dar in cele din urma a vandut-o unui imparat vecin. Surpriza imparatului a fost mare in momentul cand venea acasa sa manance, gasea masa goala, mancarea fiind mancata de o fiinta nevazuta. Abia cand slugile se apuca sa pazeasca locul, vad ca icoana se deschide si dinauntru iese o fata foarte frumoasa care ii mananca mancarea imparatului lasandu-l flamand.
Interesul meu catre acest tip de basm a sporit in momentul cand, cautand pe google, am gasit un articol foarte interesant, al carui nume este: "Tablourile blestemate".Iata o intamplare scrisa in articol si pe care o redam in materialul de fata:
"Portretul frumoasei printese rusoaice Maria Lopuhina, realizat de pictorul Vladimir Borovikovski, a starnit in Moscova veacului al XVIII-lea o adevarata groaza in randul tinerelor femei. La scurt timp dupa ce i-a pozat artistului tanara printesa s-a imbolnavit si a murit fulgerator. Despre tatal ei Ivan Tolstoi, se soptea in taina demult prin saloanele luxoase in care se intalnea nobilimea rusa , ca era pasionat de fenomenul paranormal, un adept al misticismului si totodata membru important al unei loji francmasonice. De altfel dupa moartea unicei fiice prin intermediul unor forte oculte ar fi reusit sa transfere spiritul Mariei in portretul pictat de Borovikovski de unde din dorinta de razbunare sufletul nelinisrtit al printesei ar fi "furat" vietile mai multor fete de varsta maritisului. Peste zece fete ar fi murit subit dupa ce privisera imaginea.Lantul nenorocirilor s-a sfarsit cand colectionarul de arta, Pavel Mihailovici Tretiakov a cumparat portretul si l-a expus in celebra sa galerie din Moscova."
Mecanismul mintii omenesti este foarte ciudat, sau functioneaza dupa o serie de legi inca necunoscute. Intrebarile pe care mi le pun si la care doresc sa gasesc raspuns sunt desigur mai multe, dar in acest moment pornesc de la doua:
-Care este arhetipul de la care a pornit basmul tip : Fata din icoana".
-Care este misterul care inconjoara tabloul Mariei Lopuhina si in ce masura aceasta enigma poate fi dezlegata.
Bookmark and Share

 

 
 
Facebook
 
© 2007-2018 versuri-si-creatii.ro