Muzica
 


Ion Vanghele - Fata din icoana ( urmare 1 )

Acorda o nota acestei creatii :
( 0 voturi )

Ca sa reluam un discurs narativ anterior, -cele doua motive-"al vesmintelor" si cel "al mainilor taiate", desi in cadrul basmelor s-au dezvoltat la un moment dat separat, amandoua se regasesc in legenda istorica povestita de Herodot despre faraonul Mykerinos.De altfel, aceasta istorie ( cu valoare de arhetip ) sta la baza basmelor populare pe care le gasim clasificate de Lazar Saineanu in "ciclul incestului".
Rezumata intamplarea povestita de Herodot suna astfel:
Fata faraonului Mykerynos moare si faraonul vrea sa o inmormanteze cu fala. In acest scop el porunceste mesterilor sa construiasca o junca din lemn scobit , care dupa ce fu aurit, servi ca sarcofag sau mormant pentru fiica sa. Herodot povesteste ca aceasta junca putea fi vazuta in palatul imparatesc din Sais, chiar in vremea sa, fiind asezata intr-o camera bogat impodobita unde ardeau miresme de tot soiul iar toata noaptea sta acolo aprinsa o lampa.
In basmele care au un astfel de continut, fata cere tatalui ei trei randuri de vesminte -de culoarea cerului, lunii si soarelui , iar in afara de acestea, o lada, o cutie de lemn, o icoana, o imbracaminte de lemn, un taur de aur, doua sfesnice mari s.a.m.d.
Mykerinos mai era cunoscut sub numele de: Menkaure (citit, de asemenea, ca Menkaura) si Menkheres .Potrivit Manetho, el a fost succesorul la scaunul de domnie al regelui Bikheris, dar în functie de dovezile arheologice mai degraba a fost succesorul regelui Khafre. Menkaure a devenit faimos pentru mormântul lui, piramida de la Giza, si datorita acelor grupuri de statui cunoscute sub numele de triade reprezentandu-l pe faraon , împreuna cu o zeita ( fiica sa ?) si sotia sa, Khamerernebty. Dar pentru ca Herodot povesteste ca Mykerinos a luat-o de sotie pe propria sa fiica, s-ar putea ca Khamerernebty, sa fi fost chiar fiica faraonului.
Bookmark and Share

 

 
 
Facebook
 
© 2007-2018 versuri-si-creatii.ro