Muzica
 


Ion Vanghele - Fata din icoana ( urmare 2 )

Acorda o nota acestei creatii :
( 0 voturi )

Una dintre intrebarile la care trebuie sa raspundem, este:
-De ce a ales la un moment dat faraon sa ii construiasca fiicei sale un sicriu asa de original, reprezentat dintr-o vaca de lemn.
Vaca sau junica de lemn este reprezentarea iconica, simbolica a unei zeite ceresti, altfel nu ar apare pe ea insemnele cosmice. Vom vedea la un moment dat ca si in alte basme, printesa, fata imparatului, Ileana Cosanzeana sau chiar Fat-Frumos vor purta in vesmintele lor sau pe trup semnele cosmice. Fiind distantate de basmele care fac parte din ciclul incestului, aparitia acestor semne miraculoase sunt surprinzatoare si de cele mai multe ori greu de explicat de catre exegeza.In Egiptul antic, exista doua zeitati care reprezinta cerul:
-Neith-cea cu care se va insura Iosif-numele acesteia fiind in legenda Biblica: Asineta, Asineith, Aseneth, Asnath, Asiatha. Potrivit textelor, ea era zeita cereasca, in vreme ce sotia lui Iosif era cunoscuta ca preoteasa a zeitei Neith. In calitate de slujitoare a zeitei, mi se pare normal ca locul zeitei sa fie uzurpat in mod pasnic de catre slujitoarea ei care ii pastra cultul. Singurul neajuns este ca zeita nu apare cu trup sau cap de vaca. Ori lucrul acesta il infaptuieste cealalta zeita cereasca, Hathor. Dictionarul de mitologie generala scrie despre Hathor:
-"Hathor, -zeita a cerului, in mitologia greaca, adorata in tot Egiptul, de obicei in ipostaza de vaca. Socotita mama zeului solar Horus si maica universala. Era sugera sufletul viu al arborilor( sicomorului), intruchiparea vie a aurului, ocrotitoarea femeilor insarcinate si patroana artei mositului.
La Teba era protectoarea mortilor. Era cunoscuta sub numele de "cele sapte Hathor, " imagine iconica sub care erau cunoscute zanele ursitoare. ( Din cauza ca zeita era ocrotitoarea femeilor insarcinate ).
Era fie o femeie frumoasa, fie o femeie cu cap de vaca.O ipostaza cosmica ii confereau stelele presarate pe tot trupul de vaca.
Din perspectiva simbolica a lui Faraon, murind, fata acestuia a devenit zeita Hathor. Faptul ca s-a intruchipat in zeita cereasca statea marturie vaca de lemn, cat si stelele pictate pe corpul acestei vaci.Ciclul incestului, sau ca sa ne exprimam mai apropiat de adevarul mitologic, istoria lui Mykerinos, cu gradul ei de imoralitate acceptata sau respinsa va fi imprumutat de mitologia greaca , in povestea regelui mitic al insulei Creta. Hai sa o spunem mai simplu. Cretanii imprumuta misteriile zeitei Hathor, sau insasi povestea faraonului Mykerinos si o planteaza in insula lor. Este vorba de dragostea stranie a lui Pasiphae sotia regala a lui Minos legat de taurul trimis de Poseidon sa pustiasca insula Creta, dupa incalcarea promisiunii facute de Minos de a-l sacrifica.Dedal sau un alt mester, va construi pentru regina o vaca de lemn si aceasta impreunandu-se cu taurul lui Poseidon va da nastere unei monstruozitati in spiritul zeilor egipteni: o fiinta cu trup de om si cu capul de taur, pe care o cunoastem sub numele de Minotaur. ( Cu toate ca numele inseamna cu totul altceva: Minos Taurul, - sugerand mai degraba puterea monarhului decat relatia nefireasca la care s-a dedat sotia sa.) Este posibil ca acea vaca de lemn sa reprezinte vaca cereasca Hathor, care va juca la fel ca si pentru fata lui faraon rolul de mormant ceresc.Asa cum am mai spus-o si in alta parte, daca scoatem din numele faraonului o anumita grupare fonetica, obtinem numele de Mynos. Eu cred ca acest lucru nu este deloc intamplator.
Bookmark and Share

 

 
 
Facebook
 
© 2007-2018 versuri-si-creatii.ro