Muzica
 


Ion Vanghele - Fata din icoana ( urmare 3 )

Acorda o nota acestei creatii :
( 0 voturi )

As putea spune ca basmele din acest ciclu se rotesc in mod constant in jurul celor doua motive: a vesmintelor si respectiv a mainilor taiate. Explicatia pe care o dam este ca aceste motive isi au obarsia in istoria lui Mykerinos. Dar basmele mai contin o serie de motive de natura vetero-testamentara, ceea ce ne face sa punem la indoiala situarea acestora in ciclul incestului. Apar in cadrul basmelor inca doua motive:
-Acela al omorarii copiilor.
-Gasirea unor obiecte de argint si de aur in buzunarele sotului pe care acesta nu le furase.
Omorarea copiilor de catre parintele fetei sau de popa-ca referire la faptul ca Faraon era o fiinta sacra si mare preot, apare si in Biblie in capitolul Exodul sau Iesirea. Aici Faraon da ordin moaselor egiptene sa omoare toti copiii de sex barbatesc care se vor naste, lasand sa traiasca numai fetele.
Legat de gasirea obiectelor furate sa amintim ca fratii lui Iosif au venit in Egipt sa cumpere grau. Ei au platit cu aur si argint. Totusi, nu mica le-a fost surpriza si spaima cand intorcandu-se acasa, au descoperit aurul si argintul in sacii lor. Mai exista o scena a invierii copiilor. Mergand cu caruta, rotile acesteia a omorat puii de sarpe rataciti pe drum. Serpoaica mama, a gasit insa iarba care putea sa reinvie puii morti si folosindu-se de aceasta, a reusit sa-i readuca la viata.In istoriile vetero-testamentare, copiii lui Israel sunt nevoiti sa treaca printr-o vale a mortii, multi dintre participantii la Exod fiind muscati de reptile si osanditi in felul acesta la moarte. Dar Moise, la sfatul lui Dumnezeu, pune sa se faca un sarpe de arama si cei care privesc catre acesta scapa cu viata.
Sa spunem cateva cuvinte despre tablourile blestemate. Cel care a scris articolul, se referea la faptul ca o pictura, la fel ca limbajul folosit de oameni, poate induce o stare de bine sau de disconfort, acesta din urma prin forta sa sugestiva, putand produce moartea acelor persoane sensibile si sugestionabile care il privesc. Intrebarea care ne-o punem este daca autorul articolului sau cei care scriu astfel de articole spun adevarul sau fabuleaza. In sprijinul lor, autorii aduc si alte exemple de picturi celebre care au produs o serie de decese inexplicabile. Daca totusi lucrurile se intampla, atunci ce explicatie ar exista in masura sa demoleze mitul? Sau poate ca o astfel de explicatie nu exista si va trebui sa luam drept adevarate explicatiile acelea indoielnice, legate de paranormal?
Bookmark and Share

 

 
 
Facebook
 
© 2007-2018 versuri-si-creatii.ro