Muzica
 


Ion Vanghele - Fata din icoana ( urmare 4 )

Acorda o nota acestei creatii :
( 0 voturi )

Citesc dintr-o carte a lui Paul Stefanescu legat de Hipnoza:
"Religia, cu ceremonialul ei si perceptele pe care le propaga , nu este altceva decat sugestie. Propaganda si reclama , arta vanzarii, a marketingului fac apel la sugestie. Haina militara, - fie a politiei sau a armatei, nu face altceva decat sa impresioneze , sa sugestioneze cu alte cuvinte. Medicina se bazeaza intr-o mare masura pe autosugestie. Justitia si regimul scolar cu disciplina lui sunt sugestie..."
In momentul cand ne gasim in fata unui tablou, acesta reuseste in functie de arta de care da dovada artistul pentru a prezenta realitatea, sa ne impresioneze puternic. Sa adaugam la un moment dat faptul ca tabloul acela reprezentand o persoana din casa in care se gaseste, dupa un timp scurt, acea persoana a murit si familia a trait drama acestei pierderi inestimabile. Eu cred ca atat tabloul cat si imprejurarile legate de tablou, sporesc sensibilitatea privitorului, impingand-o undeva catre extreme.In mod cu totul inconstient, tabloul ne transmite modelul dramei traite de familia respectiva. Ori spiritul nostru este astfel plamadit incat foarte multe persoane sunt tentate sa se substituie persoanei din tablou si sa retraiasca acelasi tip de drama, ceea ce chiar se intampla. Nu vreau decat sa reamintesc de cazul acelei persoane care vazand filmul Batman, s-a substituit unuia dintre personajele negative din film si a inceput sa traga cu arma intr-o sala de cinematograf. Vreau sa amintesc ca in anumite spitale de specialitate sunt inchise persoane care se identifica cu o serie de personalitati istorice din trecut. Aflate sub tratament si intr-un spatiu inchis, acestea nu pot face rau nimanui, spre deosebire de faptul ca se gasesc in libertate. Si in cazul unei anumite categorii, modelul mortii sau cel suicidar este folosit in propriul lor beneficiu.
Vorbind despre Mesmer, Paul Stefanescu, deapana urmatoarea intamplare:
"Mesmer a alunecat spre variante naive.Si-a varat degetele intr-un vas plin cu apa, spre a-i conferi magnetism si privea satisfacut cum dupa o baie, multi bolnavi plecau vindecati.Dar unii aveau frica de apa sau, daca vremea era nefavorabila, se putea apela la "copacii magnetizati" de Mesmer, a caror simpla atingere aducea nenumarate vindecari.(...) Precursorul psihoterapiei, utilizase fara sa stie hipnotismul, exploata fara sa constientizeze, sugestibilitatea bolnavilor."
O persoana puternica, cu puteri hipnotice ar fi putut stimula sugestionabilitatea privitorilor, povestind despre moartea copilei lui in timp ce tinerele fete priveau tabloul blestemat al Mariei. Aceasta este o a doua propunere de a explica situatia. Este foarte usor sa aplici mecanismul de magnetizare a lui Mesmer nu asupra apei sau copacilor cat asupra unui tablou sugerand insa aspectele negative.
Inainte de a incheia acest material, vreau sa reamintesc o intamplare din domeniul paranormalului, lasand finalul desdchis:
"In 1913, moare o batrana dintr-un sat din cantonul Putzig ( Prusia).Sapte decese unul dupa altul, rapesc membri din familia ei si oamenii sunt incredintati ca defuncta nu si-a gasit linistea si ca isi trage dupa ea rudele. Simtind ca i-a venit vremea, unul dintre feciorii batranei cere sfatul satenilor. I se spune sa deshumeze cadavrul sa-l decapiteze si sa puna capul intre picioare, ceea ce si face , iar la putin timp dupa aceasta declara ca se simte mult mai bine."
(pg.39, Strigoii)
Bookmark and Share

 

 
 
Facebook
 
© 2007-2018 versuri-si-creatii.ro