Muzica
 


Ion Vanghele - Fata din icoana ( urmare )

Acorda o nota acestei creatii :
( 0 voturi )

Fata din icoana face parte – potrivit clasificarii lui Lazar Saineanu- din ciclul incestului, tipul Peau-D’Ane. Acest tip cuprinde urmatoarele peripetii:
-O femeie sfatuieste la moarte pe barbatul ei s nu ia alta sotie decat pe una care sa-i semene.
-Parintele se hotaraste de a se casatori cu propria sa fiica.
-Copila fuge cu trei randuri de haine intr-alta tara unde se marita cu un fiu de imparat.
In afara de basmele mentionate la inceput din colectia lui Ionel Oprisan, mai mentionam urmatoarele basme:
“Gainareasa”, ”Departe, departe”, “Fata de imparat cu stea in frunte”, ”Lisandra”, “Fata imparatului in coteneata”, “Fata imparatului gascareasa.”
O forma mai indepartata a tipului, din care a disparut motivul casatoriei cu propriul ei tata este basmul “Cenusareasa”, desi la inceputul cercetarii hermeneutice i-am acordat acestui basm o cu totul alta explicatie.
Al doilea tip este acela al “Fetei cu mainile taiate.”
Dincolo de traversire, apare motivul mutilarii fetei si pe acela al omorarii copiilor ei de catre parintele firesc ca semn de razbunare. Basmele care fac parte din acest tip sunt:
“Imparatul cel fara de lege”, “Fata popii a cu stem”, “Fata din sfesnic”, “Gainarita”, “Frumoasa”, “Fata din buturuga”, “Pajura”, “Feciorul de imparat si fata pajurei”, ” Nora cea rea”.
Este interesant de subliniat faptul ca acest tip a fost adaugat mitologiei crestine in miturile populare despre Craciun si Craciunita.
Bookmark and Share

 

 
 
Facebook
 
© 2007-2018 versuri-si-creatii.ro