Muzica
 


Ion Vanghele - Fata Nevazuta, Neauzita, din cer cazuta.

Acorda o nota acestei creatii :
( 0 voturi )

Fata Nevazuta, Neauzita, din cer cazuta

Fiind criptice, de cele mai multe ori basmele raman la stadiul de citire profana, fara a avea un inteles. Sa luam spre exemplu titlul acestui basm:
"Fata Nevazuta, Neauzita, din cer cazuta." Este promisiunea facuta intr-o doara de catre imparat fiului sau, pentru ca acesta sa se nasca. Aceasta cu conditia calitatii oraculare a imparatului, care substituia astfel ursitoarele. Dar cine este in definitiv aceasta fata despre care insasi basmul nu explica prea mare lucru? In mitologia greaca, legat de razboiul troian exista o poveste legata de Troia:
"...locul unde se ridica orasul (Troia) , se zice ca s-ar fi chemat inainte "Dealul greselilor" deoarece intr-o buna zi Zeus s-a maniat pe Ata sau Ate, zeita a greselilor si a azvarlit-o din Olimp."
Dar istoria se repeta din moment ce unul dintre fiii lui Tros, -Ilos, vrand sa aiba incuviintarea cerului pentru construirea orasului Troia sau Ilion, se va ruga de zei si semnul primit a fost o statueta misterioasa care o infatisa pe zeita Pallas Atena. Aceasta statuie era de lemn ( ceea ce este o minciuna, deoarece din cer nu cad obiecte de lemn ci numai pietre-respectiv meteoriti), si tinea in mana dreapta o lance iar in mana cealalta un caer cu lana si un fus, reprezentand cele doua aspecte ale zeitei: de razboinica si de initiatoare a treburilor casnice.Dupa Mitru, zeita era inalta de 1, 50 m. Numele statuii, era acela de Palladion, insemnand="zeita Atena."Ulise si cu Diomede au furat statuia intr-o noapte din cetate si in acest fel, Troia a devenit vulnerabila si a putut fi invinsa.Dar legat de Palladion, exista doua versiuni legendare. Cea greaca, care vorbeste de statuia de lemn a zeitei Atena si cea romana care sustine ca cei doi eroi greci au furat un fals Palladion, din moment ce statuia autentica a fost adusa de catre Eneas la Roma dupa arderea cetatii Troia. Dar singura statuie care va fi adusa in secolul al III-lea i.e.n. la Roma nu este Palladionul , ci statuia zeitei Kybele din Pessinunt, care era o piatra de origine meteoritica. Ea a fost depusa in templul zeitei Victoria din Roma.
Bookmark and Share

 

 
 
Facebook
 
© 2007-2018 versuri-si-creatii.ro