Muzica
 


Ion Vanghele - Fidelitate ( 4 )

Acorda o nota acestei creatii :
( 1 vot )

-Daca nu arr fi fost Ulise cu ideea aceea magistrala, cu siguranta ca razboiul troian ar fi continuat si acum.
-Eram porecisa- nu se putu abtine Evricleea, careia gura i-o luase pe dinainte.-Manca-l-ar mama de baiat ca tare era el destept…Vai iertati-ma domnule cersetor.
-Fiti linistita stimata doamna.
-Puteti sa ma tutuiti daca vreti…Sa imi spuneti pe nume direct…Evricleia ma cheama.
-Bine Evricleea.
Cersetorul facu o mica pauza sa isi adune gandurile, apoi continua:
_In calul acela de lemn, s-a ascuns Ulise si inca vreo cincizeci de de luptatori greci. Cand troienii s-au trezit de dimineata, nu le-a venit sa isi creada ochilor. In fata portilor scheiene aparuse din neant, ditamai calul de lemn. Tabara grecilor disparuse. Nu se mai vedeau corturi, nici o urma de focuri aprinse, de atelaje sau de cai. Intre cetate si mare era o intindere goala si numai vantul alerga printre urmele razboiului pe campul dintre Simoeis si Scamandru.Singurul semn strain in afara zidurilor cetatii era calul de lemn, urias, bine geluit si prins in cuie un omagiu adus de catre greci propriei lor infrangeri si mai ales zeului marii, Poseidon Hippios.
-Si?-intreba curioasa Evricleia.
-Am spus ca troienii au iesit afara dintre zidurile cetatii Troia.Au inconjurat cu smerenie calul de lemn si s-au pus la sfat. Deoarece firea omeneasca este intotdeauna instabila, s-au impartit in doua categorii.O parte a sustinut ca fiind vorba de un dar de la greci acest dar trebuie sa fie ars in intregime.Dar ceilalti, care nu se temeau de darurile grecilor, in frunte cu preotii, s-au impotrivit, neluand in seama prezicerile Cassandrei.
Fiind vorba de chipul zeului lor, mai ales ca zidurile cetatii au fost ridicate de zeul Apollon Lykios si de Poseidon Hippios, au hotarat ca nu poate fi distrusa imaginea zeului prin ardere. Alegerea a fost din pacate pentru ei gresita si marturie pentru asta sta faptul ca in noaptea aceea cetatea a fost arsa cu totul.Din cetatea Troia nu a ramas decat un mal de cenusa fumeganda care a fumegat moicnit mai bine de o saptamana pe malurile Helespontului.
Bookmark and Share

 

 
 
Facebook
 
© 2007-2018 versuri-si-creatii.ro