Muzica
 


Ion Vanghele - Frumoasa din padurea adormita

Acorda o nota acestei creatii :
( 1 vot )

Frumoasa din padurea adormita / basm de Jacob si Wilhelm Grimm

Basmul este foarte cunoscut. Rezumatul se refera la un imparat si o imparateasa care fac o fetita. Dand o masa imbelsugata la care sunt invitate si ursitoarele, una singura este omisa. Aceasta vine totusi la palat si urseste micii printese ca la varsta de 15 ani sa se intepe intr-un fus si sa moara.Celelalte ursitoare transforma insa moartea intr-un semn de o suta de ani. Lucrurile se intampla intocmai si peste palatul acoperit de maracini sau de o padure de nestrabatut se intinde vreme de o suta de ani uitarea. Un print reuseste sa gaseasca palatul, intra inauntru o gaseste pe printesa si sarutand-o, face astfel ca intreg palatul si tinutul inconjurator sa revina la viata.Nasmul fratilor Grimm, poate fi analizat din doua directii:
-Din perspectiva mitologiei comparate
-Din punct de vedere Hermeneutic.
Noi consideram ca in prima varianta, basmul fratilor Grimm este de origine Greaca, avandu-si radacinile in Mitologia Greciei antice ( vezi nunta lui Peleu , motiv care apare si la fratii Grimm)
Daca interpretam basmul din punct de vedere al Hermeneuticii miturilor, descoperim ca basmul este de fapt o povestire populara atlanta, deoarece aici se vorbeste despre Atlantida care apare si in celebrele dialoguri ale lui Platon Timaios si Kritias. In postarea urmatoare va voi arata cum trebuie citit si inteles basmul pentru a ajunge la adevaratul sau inteles sau mesaj.
Bookmark and Share

 

 
 
Facebook
 
© 2007-2018 versuri-si-creatii.ro