Muzica
 


Ion Vanghele - Hermeneutica Miturilor, vol.2

Acorda o nota acestei creatii :
( 0 voturi )

26/12/2011 de vanghelis008 | Editare

In cadrul acestui volum de Hermeneutica, ( am in vedere varianta scrisa a volumului ) vor apare cateva texte de basme si balade comentate, care din motive redactionale, nu au mai putut fi cuprinse in primul volum. De asemeni, in acest volum, un accent deosebit va cadea pe ceea ce numesc, chiar daca exprimarea s-ar putea sa para un pic mai exagerata, ” Tezaurul vechilor Daci”. Materialul va cuprinde o serie de legende autohtone si straine, pornind de la fondul istoric legendar local. Lucrurile vor fi foarte simple cand vom vorbi despre legendele care sunt construite direct pe un astfel de subiect. Ele se vor complica pe masura ce unele legende se vor distanta de realitatea istorica, subiectul fiind partial sau total integrat ca motiv folcloric in alte constructii folclorice, ca basmele si baladele populare romanesti si universale. Spun acest lucru, deoarece sunt foarte multe situatiile cand o intamplare autohtona, va fi imprumutata in alte spatii culturale si adaptata nevoilor respective cu adaugarea unui material folcloric local. Deoarece informatiile de care dispunem sunt destul de sarace, intentia este sa creionam anumite forme sub care se prezinta mitul si unele modificari suferite de el in decursul timpului.Materialul hermetic ramas dupa ce volumul 1 a fost redactat se adauga dupa aceste randuri.
(Partea I-a.
Material ramas, dupa redactarea primului volum…..)
Partea a II-a.
Tezaurul vechilor daci.
In cartea sa autobiografica, – “Amintiri din copilarie”, – intr-o intamplare cunoscuta sub numele: “La scaldat”, autorul, Ion Creanga, povesteste:
“Si cand colo, ma vede tologit cu pielea goala pe nisip, cat mi ti-i gliganul; apoi, in picioare, tiind la urechi cate-o lespegioara fierbinte de la soare, cu argint printr-insele, si aci saream intr-un picior, aci in celalalt, aci plecam capul la dreapta si la stanga, spuind cuvintele:
Auras, Pacuras,
Scoate apa din urechi
Ca ti-oi da parale vechi
Si ti-oiu spala cofele
Si ti-oiu bate dobele.”
Am fost foarte surprins descoperind ca acest motiv se regaseste la diferiti comentatori de folclor. El, este mentionat de catre folcloristul Ion Ghinoiu, intr-un Dictionar numit: “Panteonul romanesc.” Continutul redat de autor, este urmatorul:
” Auras, Pacuras…= reprezentare mitica invocata de copii sa le scoata apa din urechi cand mergeau vara la scaldat. Textul era cantat dupa iesirea in apa, pe malul raului sau lacului:
“Auras pacuras,
Scoate apa din urechi,
Ca ti-oi da parale vechi.”
Sau:
“Iesi afara din urechi,
Ca ti-oi da un galben vechi.”
Sau:
“Scoate apa din urechi
Ca ti-oi da parale vechi,
Scoate-mi-o din amandoua
Ca ti-oi da parale noua.”
Mai sunt mentionate doua variante apropiate sau mai departate de continutul initial al textului:
“Scoate apa din urechi
Ca-ti dau pita cu curechi”
Dar si:
“Iesi afara din urechi
Ca ti-oi da un galben vechi.”
Acelasi obicei, il vom gasi conservat in cartea lui Adrian Fochi, “Datini si eresuri populare de la sfarsitul secolului al XIX-lea ( pg. 25 ):
“Cand se scalda copiii si daca le-a intrat apa in urechi, isi baga un deget in ureche si joaca intr-un picior:
Aureci, aureci,
Scoate-mi apa din urechi,
Ca ti-oi da un castraveci
De ti-i cumpara cureci.”
La 4549, 368:” Auras Pacuras, Scoate apa din urechi, Ca ti-oi da parale vechi.”
Cu comentariul:
“Asa zic copiii cand se scalda si le da ( intra ) apa in urechi.”
4549, 299: ” Iesi afara din urechi, Ca ti-oi da un galben vechi.”, cu comentariul: ” Pun cate-o lespede de piatra la fiecare ureche, si zic de trei ori formula.( Adrian Fochi, pg. 23)
Bookmark and Share

 

 
 
Facebook
 
© 2007-2018 versuri-si-creatii.ro