Muzica
 


Ion Vanghele - Hermeneutica Miturilor vol.2 ( urmare 2 )

Acorda o nota acestei creatii :
( 0 voturi )

Hermeneutica Miturilor vol.2 ( urmare 2 )

26/12/2011 de vanghelis008 | Editare

Povestea lui Dion Cassius, este un fals istoric, destul de grosolan, din moment ce intamplarea s-a petrecut in alte coordonate de timp, intr-o alta locatie si cu alte personaje. Potrivit lui Diodor din Sicilia, eroul nu se numeste Decebal ci Eudeolon sau Andoleon, acesta fiind capetenia paeonilor, o semintie din antica Macedonie.Eudeolon a fost atacat in sec. IV i.H. de Lisimah motiv pentru care a ingropat comoara sub apele raului Sarngetia. Taina tezaurului a fost dezvaluita de catre un tradator al carui nume era: Zermodigestes.
Deoarece Dion Cassius si-a realizat istoria in secolul al doilea era noastra in vreme ce Diodor isi isi scria relatarile in sec.I i.H., Gheorghe Andries, ajunge la o concluzie logica:
“…Este limpede ca primul autor s-a inspirat din opera sicilianului, pentru a da mai mult relief si culoare relatarilor sale.”
In felul acesta, Sargentia macedoneana a devenit Sargetia, creindu-se o paralela intre doua evenimente , dintre care unul a fost real, cata vreme celalalt a fost rodul unei fictiuni.
Aceasta nu explica de ce, daca numele raului este pura fictiune si nu se regaseste in geografia locala, in schimb cetatea de scaun se numea “Sarmizegetusa”.
Legat de ingroparea unor tezaure regale, la nivel istorico legendar mai circula o serie de informatii inedite despre regii Atila si Alaric.
Astfel, un deal situat in vecinatatea satului Atzel in apropiere de Sighisoara, al carui nume este: Hetzeldorf sau Etzeldorf, -”Satul lui Attila”, -
pastreaza traditia prezentei hunilor in acele locuri. Conform miturilor locale, pe dealul respectiv, ar fi fost inmormantata o capetenie tribala a lui Attila, sau chiar Attila insusi.
Fiind vorba despre o capetenie, fastul inmormantarii ca si obiectele de valoare, din aur si din argint, pe care defunctul le-a luat cu sine pe lumea cealalta au fost destul de multe si de insemnate. Aceasta inhumare se incadreaza intr-un anumit tipic funerar legat de moarte. O forma atipica a ceremonialului funerar, apare in schimb la regele gotilor, Alaric I.
Redau in cele ce urmeaza, doua surse informale culese din Wikipedia si respectiv de pe Google:
-sursa informala nr.1 :
“…de pilda, aurul regelui gotilor Alaric I, din perioada 370-410 d.H. ( face subiectul unor legende , fara a contine indicatii precise ).
Se spune ca exista cantitati uriase de aur si argint asezate in mormant alaturi de rege. Supusii sai ar fi deviat cursul raului Busento, din Italia, regele fiind ingropat impreuna cu bogatiile sale in albia raului. Dupa aceea, apele au fost readuse pe vechiul curs, mormantul si comoara fiind astfel acoperite de ape.”
-Sursa informala nr.2 :
“Alaric sau Alarich, s-a nascut in insula Peuce ( denumirea antica a Deltei Dunarii) probabil in anul 370.Devine rege al vizigotilor intre 395-410 d.H. si este primul conducator german care cucereste Roma.(…) Regele got moare la scurt timp dupa aceea la Cosenza.Datorita aversiunii romanilor, vizigotii au fost nevoiti sa ascunda trupul lui Alaric pentru a nu fi pangarit.Apele raului Busento, ( sudul Italiei ) au
fost deviate pentru a masca mormantul celui care a fost numit “Gotul cel crunt.”
(…)
Alaric a murit la scurt timp la Cosenza, la vreo 40 de ani, iar trupul lui a fost ingropat conform legendei sub albia raului Busento. Fluxul apei a fost temporar abatut de la cursul sau in timp ce mormantul a fost sapat acolo unde a fost pus Alaric si unele dintre obiectele cele mai pretioase. Cand lucrarea a fost terminata, apele raului au revenit pe canalul lor initial. Prinsii care au fost folositi la realizarea mormantului, au fost dupa aceea omorati, ca nimeni sa nu mai stie secretul locului.
Au scris despre Alaric, istoricul Orosius, poetul Claudian, Zosimus, si Iordanes.Legenda inmormantarii lui Alaric in raul Busento, ( Buzita sau Buzitza), vine de la Iordanes.”
Bookmark and Share

 

 
 
Facebook
 
© 2007-2018 versuri-si-creatii.ro