Muzica
 


Ion Vanghele - Kogaion ( urmare 2 )

Acorda o nota acestei creatii :
( 0 voturi )

Pe Dochia, o gasim insotita de cele mai multe ori de numele de “Baba” In turceste acesta inseamna “tata”.Apare asociat lui “Novac”, sub forma: “Baba Novac”.Una dintre explicatii este si sceea pe care o gasim in dictionar:
“BABA NOVAC (c. 1530-1601), capetenie de haiduci, capitan în oastea lui Mihai Viteazul. S-a distins în luptele cu turcii, în batalia de la Şelimbar (1599) şi în campania din Moldova (1600). Ars de viu la Cluj, dupa ce a fost jupuit de piele în piața centrala a cetații din ordinul nobilimii maghiare.”
O a doua explicatie este mitica, daca prin Novac intelegem “Urias”, cu referire la o fiinta umana sau dincolo de natura umana, o entitate mitologica naturala cum ar fi spre exemplu, “Muntele.” Este interesant faptul ca unele balade vorbesc si de “Gruia lui Novac”Dar tot in DEX, cuvantul Grui, semnifica:”GRUI, gruiuri (gruie), s.n. (Reg.) 1. Pisc sau coasta de deal. 2. Deal mic; colina1, deluşor, movila. – Et. nec.” Sau, :”GRUI s. v. colina, deluşor, furca, magura, movila, pisc.” Ori “Gruia” (sau pe grui, ) se “intalneste (cu) Fata Salbatica”.Aceasta entitate nedefinita, este zugravita cand de o frumusete salbatica, cand salbatica, fara a i se atribui acest epitet de “frumoasa”.Intalnirea lui Gruia cu ea, nu este de bun augur, femeia dovedindu-se mult mai puternica decat acesta, cu consecintele suferite de erou ca atare.
A doua forma de “Baba” se refera la o femeie batrana, care substituie cuvantul”mama”, “femeie”, “vrajitoare”, “divinitate.”
Hasdau, gaseste cateva tipuri de “babe”(mame, sau divinitati):
-Mama Zmeilor, -in basme ca: “Spaima zmeilor” a lui Fundescu, “Aripa Frumoasa, ” a lui N.Trambitoiu, “Greuceanu, ” a lui Petre Ispirescu, ”Vasilica Viteazul” a lui N.D Popescu, “Spata Lata si Inima putreda” de N.D. Popescu, “Iovita Fat-Frumos ” a lui Petre Ispirescu, “Poveste taraneasca” a aceluiasi autor, ”Tugulea, fiul uncheasului si al matusei, a lui Petre Ispirescu, si altele.
Hasdeu, povesteste despre prezenta acestor entitati in anumite motive folclorice, dar nu explica de ce acestea fac parte din motivul respectiv si care este semnificatia motivului. Ori foarte multe dintre aceste motive sunt de natura vetero-testamentara, adica se gasesc sub forme asemanatoare in Vechiul Testament.Pentru a sustine cele afirmate, aducem cateva argumente din basmele citate de Hasdeu:
“Greuceanu” (muntenia ) de Petre Ispirescu.
Scorpia de muma a zmeilor, cu o falca in cer si alta in pamant, se ia dupa Greuceanu, si avea de ce sa fie catranita si amarata, caci nu mai avea nici sot, nici fete, nici gineri.Greuceanu scapa la Faurul Pamantului, care-i face un chip de fier ca el (in alte basme, chipul de fier este inlocuit cu un buzdugan de fier incins in foc, ) si care ars in foc, i-l baga in gat zmeoaicei si o omoara, prefacand-o intr-o stana de piatra.”
Bookmark and Share

 

 
 
Facebook
 
© 2007-2018 versuri-si-creatii.ro