Muzica
 


Ion Vanghele - Kogaion (urmare 3)

Acorda o nota acestei creatii :
( 0 voturi )

Basmul “Greuceanu” a lui Petre Ispirescu, este un basm vetero-testamentar, deoarece motivele populare din basm se regasesc in scrierile sapientiale. Dar nu numai acest basm isi are o obarsie testamentara, in aceasta situatie gasindu-se si majoritatea basmelor enuntate mai inainte din expunerea narativa a lui Hasdeu.In afara de Mama zmeilor, - ca simbol al sotiei Faraonului din tara Egiptului, sau chiar ca Mama regina a Faraonului, ori ca reprezentare a zeitei mortii Persefona sotia lui Faraon-mai intalnim dupa Hasdeu urmatoarele situatii:
-Mama sau Muma Padurii.
Dar cand aceasta entitate se coboara din copac tipand ca moare de frig, avem de-a face cu Dumnezeu vazut in mijlocul rugului de flacari vorbindu-i lui Moise pe Muntele Horeb.
-Muma Ciumei-Apare in legendele Solomoniene, dar si in basme, ca stapana a calului cu noua inimi.Incercarile prin care trece Fat-Frumos refac insa incercarile la care este supus Solomon sau copiii lui Israel la Iesirea din robia Egipteana.
-Craiasa Iadului-este o referire la ce spuneam inainte cu privire la sotia lui Faraon-Persefona.
-Zana cea rea-Este o reluare populara in varianta romaneasca a figurii grecesti a zeitei vrajbei Eris, care a fost omisa sa fie invitata la nunta lui Peleu cu zeita Thetys.
-Mama Crivatului, -posibila reprezentare a Babei Dochia de pe muntele Ceahlau.
-Ursitoarele-ca zeite batrane care stabilesc la nasterea pruncului, linia destinului acestuia.De multe ori, locul babelor ursitoare este luat de catre imparat sau de moase, care pentru a-l face pe prunc sa nu mai planga in pantecele mamei si sa ii ofere o motivatie pentru nastere, vine si respectiv vin cu diferite propuneri oraculare.In clipa cand se produce consensul, copilul tace si se naste.
-Moartea ca baba, -este reprezentarea tot a uneia dintre cele trei zeite oraculare, cea care taie firul destinului.
-Sfanta Duminica, nu este decat reprezentarea deificata a sfarsitului de saptamana.De altfel, toate zilele saptamanii le vom gasi in mitologia romana deificate, sub denumirea de sfinte: Sfanta Luni, Sfanta ziua de Marti, Sfanta zi de Miercuri, s.a.m.d.
Mai intalnim la Hasdeu, babele vrajitoare, baba sfatuitoare si invatatoare, s.a.m.d.Mi se pare interesant sa mentionez aici si acea:
“Mama batrana
Cu braul de lana”
Ca reprezentare divina a mamei lui Cristos, – Maria, - care face parte din categoria zeitelor fecioare, avand un corespondent in zeita cosmica reprezentata de constelatia cu aceeasi nume.
Bookmark and Share

 

 
 
Facebook
 
© 2007-2018 versuri-si-creatii.ro