Muzica
 


Ion Vanghele - La umbra teiului batran ( urmare 1 )

Acorda o nota acestei creatii :
( 0 voturi )

1.

“Am obosit şi-aş vrea sa dorm,
aievea, în gradina,
pe iarba, sub castani,
uitata de cei vii
macar treizeci de ani…

La piept puternic sa ma strânga
amețitorul somn…
Şi ajunsa-n zdrențe, fara de-ncalțare,
la uşa liniştii sa dorm,
sa dorm…”

Colega nu stie ce spune.Exista unele legende in ce priveste nu somnul ci inchiderea si zidirea intr-o pestera a unor fiinte vii care dupa un numar destul de important de ani au fost scoase la lumina vii si in deplinatatea facultatilor mintale.Pn ce priveste cealalta forma de somn, lucrarile de specialitate vorbesc despre starea de coma, cand din cauza unor traume, unele perrsoane au stat intr-o forma de suspensie a vietii, care nu apartinea nici mortii dar in acelasi timp nici vietii.Mentinerea in viata a persoanelor in cauza s-a facut cu ajutorul aparatelor apartinand tehnologiei medicale.
Mai exista iarasi o forma de suspensie voluntara sau indusa a somnului care poate fi provocata prin hipnoza sau autosugestie.Sugerez colegei sa vada filmul rusesc “Ciuda ” si pe urma sa revada ideile pe care le prezinta in gluma in cele doua strofe.
Sigur ca aceasta dorinta este doar o pacaleala strasnica pe care ne-o trage celor prezenti poeta.Fiindca buzele iubitului ii invineteste cu eficienta ochii.Ea spune ca din aceasta cauza erotica ochii ei sunt vineti, dar practica demonstreaza cu totul altceva.S-ar putea ca subconstientul autoarei sa retina o serie de amanunte pe care incearca acum sa le vada in mod pozitiv.Observati ca in text apare si cuvantul bratul, pe care il pune pe seama somnului, dar care nu o lasa sa doarma, sculand-o din somn ca un clopotel.
“Şi trista gura ta
de cavaler medieval, ”
Observam aici aceeasi tentatie de a transforma o intentie dintr-o forma agresiva intr-o raceala mai usoara. Nu am vazut niciodata un cavaler medieval cu gura trista.De regula tristetea se citeste in ochi.De aceeasi regula, cavalerii medievali, nu erau prea tristi, ba as putea spune ca zambareti, iar ceea ce faceau ei cu tarancurtele de pe domeniu, nu va spun si va las sa va imaginati singuri.Nu amintesc aici decat de Noaptea seniorului. Ce se intampla atunci, am sa va rog pe Dvs. sa puneti mana si sa cititi.
Bookmark and Share

 

 
 
Facebook
 
© 2007-2018 versuri-si-creatii.ro