Muzica
 


Ion Vanghele - Mici observatii critice

Acorda o nota acestei creatii :
( 0 voturi )

Deoarece imi place sa citesc textele literare ale unor colegi, pentru a evita replicile acestora in afara textului lor (si adresate criticului ) m-am gandit sa scriu aici modul cum am vazut eu anumite aspecte care m-au frapat.Desigur, cei care citesc textele respective, nu sunt obligati sa fie la fel de pretentiosi.

"Am de facut cateva observatii legate de textul "Insectarul".
Luat in ansamblu, textul este interesant.Colegii mei fie ca nu il citesc in mod corespunzator, fie numai se uita in ansamblu asupra continutului si emit decizii ca sa fie draguti si sa nu il supere pe autor.
-Adausul din paranteza la titlu este inutil.Nu stiam ca exista insectare pentru copii, adulti si oameni batrani.Chiar ma intreb cum ar trebui sa se numeasca insectarele de la Grigore Antipa.
-Fetita bunicii, este foarte desteapta pentru varsta ei.Sunt convins ca in afara de "Fluturasi nu mai ai aripioare", in repertoriul ei se mai gasesc si alte arii din opere si operete, iar in timpul liber, cand nu culege flori si fluturasi, canta la vioara ca Paganini sau la pian ca Betowen.
-Fluturii nu se prind niciodata de aripi.Este mult mai comod si eficient sa ii prinzi cu niste plase de prins fluturi, care seamana cu unele instrumente, destinate pescuitului.
-In povestire se intampla miracole.Citez:
"- Multumesc, bunico! Si Alexia începu sa bata din palme. Coborî de pe scaun numaidecât, se ridica pe vârfuri, o apuca de gât pe bunica, asezata la rândul ei, pe scaun, la masa, si o pupa pe obraji."
Pentru un autor care iubeste detaliul, nu exista nicaieri mentionat faptul ca cele doua personaje s-au asezat la masa.
-Citez:
"Alexia veni sarind când pe un picior, când pe celalalt, cântând: "
Unde este de fapt Alexia?Stimatul autor putea sa faca o descriere a fetitei, presupunand ca este o fetita foarte draguta vioaie si inteligenta.Ar fi putut veni sarind si un ponei, sau catelul vecinilor, singura deosebire dintre acestia si Alexia fiind numele si faptul ca ei nu canta: "Fluturasi nu mai au aripioare."
-Iata o remarca surprinzatoare:
"Acela era insectarul facut de tatal lui, " ????
Nu ar fi trebuit sa existe formularea, " acolo era insectarul facut de tatal ei" (al Alexiei?)
"Acela era insectarul facut de tatal lui, dintr-o cutie de lemn, când era la scoala generala. -'Toate insectele erau prinse cu ace de gamalie pe un suport din polistiren; fluturi de toate culorile, albine, paianjeni, libelule."
Vreau sa facem impreuna urmatorul exercitiu de logica.Eu am 62 de ani si sunt la varsta bunicii, asta in conditiile in care bunica nu este cu mult mai tanara, atat dupa buletin sau declaratiile proprii.Copiii nostri, , nu cunosteau polistirenul, , asa ca infigerea acelor de gamalie nu se facea intr-un astfel de suport.Fara sa vrea, autorul denatureaza istoria descoperirilor chimice, ceea ce ar putea constitui un miracol pentru mai tarziu.
Daca autorul mentine afirmatiile facute in text, as sugera ca la titlul povestirii sa fie adaugat cuvantul S.F., adica, Povestire Stiintifico-Fantastica. Nu ar fi rau daca prin fortele psi de care dispune fetita, sa-l traga pe Azorel de urechi in cusca lui sau sa faca pisicuta sa leviteze de pe acoperis si sa ajunga chiar pe genunchii fetitei.At fi niste idei, nu?"
Bookmark and Share

 

 
 
Facebook
 
© 2007-2018 versuri-si-creatii.ro