Muzica
 


Ion Vanghele - Mitul lui Orfeu

Acorda o nota acestei creatii :
( 0 voturi )

Am sentimentul, ma refer numai la propria persoana pentru ca tot ceea ce spun se desfasoara sub semnul unui monolog continu interior, ca de multe ori citim o serie de intamplari carora nu reusim sa le stabilim intelesul. Cu toate acestea, exista un inteles foarte clar. Este insa in firea omului sa dam vina pe zeita inselaciunii si interpretarile noastre sa nu tina cont de adevar( care va fi acela) ci mai degraba de superficialitatea noastra sau de impulsurile care ne mana.In general, ne comportam la varsta adulta asemenea unor copii de 10-12 ani , de parca mintea noastra a incremenit cultural la acest nivel.Hai sa dau un exemplu. Citesc din cartea lui Ion Ghinoiu, (Panteonul Romanesc /Dictionar, Editura Enciclopedica Bucuresti, 2001, pg. 10):
“Auras Pacuras – reprezentare mitica invocata de copii sa le scoata apa din urechi cand mergeau vara la scaldat. Textul este cantat dupa iesirea din apa, pe malul raului sau lacului:
“Auras Pacuras, / Scoate apa din urechi / Ca ti-oi da parale vechi.” Sau, ” Iesi afara din urechi, / Ca ti-oi da un galben vechi.”(Neamt, Nasaud.)
Explicatia domnului Ghinoiu se bazeaza pe Adrian Fochi si cartii domniei sale: “Datini si eresuri de la sfarsitul secolului al XIX-lea / Raspunsurile la chestionarele lui Nicolaie Densusianu, Ed. Minerva, Bucuresti, 1976.”
Definitia oferita aici este asa de simpla si legata de realitatea scaldatului, incat toate intrebarile legate de aceste imprejurari se blocheaza. Desigur, exista si aceasta posibilitate ca realitatea transmisa de obiceiul scaldatului sa fie aceasta. Dar daca este mai mult decat atat? Daca textul vrea sa transmita o informatie legata de un eveniment trecut, informatia fiind alterata datorita scurgerii timpului si a perspectivei din care este spusa ? Exista aici doua posibile interpretari, sigur, fiecare cu punctele sale slabe si puternice.
-Prima interpretare.
Exista trei elemente definitorii: copiii, o apa din care se iese si cantecul care urmeaza. Toate acestea trei se gasesc in Vechiul Testament in capitolul :Exodul sau Iesirea, unde copiii( este vorba de copiii lui Israil) ies din apa ( Marea Rosie) si canta de bucurie fiindca au scapat de Faraon si armata sa.
Modelul este identic si intr-un caz si in altul.
-A doua interpretare:
Informatia este un fel de ghicitoare orfica Ea suna astfel:
” Auras, Pacuras…( Posibil doua nume ale unei ape foarte importante, sau unei ape care curge pe langa un munte unde se practica pastoritul) scoate apa din…(Urechi??.Ma gandesc ca numele de “urechi” poate sa se fi pastrat sub aceasta forma, sau sa reprezinte a treia denumire, alterata, a raului mentionat.) Toate aceste elemente se leaga de afirmatia finala: (Aur, Pacurarule( Conducatorule). Scoate apa din locul acela care se numeste “Urechi”, “Uries”, “Aries???”) CA TI-OI DA PARALE VECHI, GALBENI.” Pentru a afla locul adevarat unde se afla tezaurul ingropat sub apele unui rau, trebuie sa scoti apa din el tezaurul fiind ingropat pe fundul albiei, acoperit cu lespezi mari de piatra.”
Dar sa ne intoarcem la mitul lui Orfeu…




Bookmark and Share

 

 
 
Facebook
 
© 2007-2018 versuri-si-creatii.ro