Muzica
 


Ion Vanghele - Mitul lui Orfeu ( urmare 3 )

Acorda o nota acestei creatii :
( 0 voturi )

Intrebarea care ne-o punem este cum poate Orfeu sa stapaneasca cu cantecul vorbelor sale, sau cu vorbele sale pe care ceilalti le simteau ca un cantec, acest univers inconjurator alcatuit din munti, stanci, dealuri, pietre, rauri, animale si oameni. Legat de aceasta intrebare, dar fara a ni se oferi un raspuns multumitor, gasim in psalmul 114, referitor la Iesirea din robia egipteana:
“Marea a vazut lucrul acesta si a fugit. Iordanul s-a intors inapoi. Muntii au sarit ca niste berbeci si dealurile ca niste miei.
Ce ai tu mare de fugi si tu Iordanule de te intorci inapoi? Ce aveti muntilor de saltati ca niste berbeci si voi dealurilor ca niste miei?”
Iar concluzia acum urmeaza:
“Da, cutremura-te pamantule inaintea Domnului, inaintea Dumnezeului lui Iacov care preface stanca in iaz si cremenea in izvor de ape.”
Pentru a elimina orice confuzie, in psalmul 50 al lui Asaf, insusi Dumnezeu spune adresandu-se regelui si fiintelor muritoare, oamenilor:
“Caci ale mele sunt toate dobitoacele padurilor, toate fiarele muntilor cu miile lor.Eu cunosc toate pasarile de pe munti, si tot ce se misca pe camp este al Meu.Daca Mi-ar fi foame, nu ti-as spune tie, caci a Mea este lumea si tot ce cuprinde ea.”
Sigur ca am luat aceste citate din Vechiul Testament, capitolul Psalmi.Dar am facut acest lucru, pentru a-l intelege si mai bine pe Orfeu/Zalmoxis, pe care din pacate, exegeza il trateaza cu atata usurinta, oferindu-i un rol secundar de tipul eroului civilizator. Parerea mea este ca sub aparenta acestui zeu- Orfeu / Zalmoxis se ascunde ceva mult mai profund decat ne putem noi imagina.
Ceea ce m-a nedumerit la un moment dat este acea afirmatie ca Orfeu a reusit sa domoleasca valurile marii. Fiind povestit de greci, mitul Argonautilor suna intr-un fel din afara, in sensul ca acestia povestesc prin mitul lor primele expeditii de colonizare a tarmului Marii Negre, unde au fost ridicate o serie de colonii grecesti. S-ar putea ca sub acest aspect de poveste simbolica grecii sa fi repovestit intr-o varianta populara una dintre Istoriile batranului Herodot. Calatoria in zona Istrului a lui Darius. In acelasi timp, pot sa spun ca insasi calatoria Argonautilor in Colchida este confirmata de existenta lanii de aur la intorsura Buzaului, aceasta fiind prima marturisire mitica despre existenta Chihlimbarului, la curtea regelui Eete al Colchidei ( vezi localitatea Colti actuala.) O seama de evenimente insolite de natura parapsihologica, sau cum se vor fi chemand, isi au obarsia in prezenta actuala a Chihlimbarului in pamantul Coltilor actuali. Nu negam posibilitatea ca domolirea valurilor de catre Orfeu sa fie de fapt o problema de perceptie a grecilor, care vor transforma in timp, termenul de Mare Inospitaliera in varianta sa diametral opusa.Partea interesanta este ca mai gasim in istoria antica universala, un “Orfeu” care va comite acelasi lucru, la trecerea copiilor lui Israel peste apele Marii Rosii. Este acel Dumnezeu ebraic, al Exodului care apare in cele doua ipostaze: aceea de Munte – vezi Muntele lui Dumnezeu-Horeb dar si sub forma umana, de leader spiritual al copiilor lui Israel, cunoscut sub numele de Moise.Care este legatura dintre acesti doi Orfei?
-Amandoi reusesc sa domoleasca valurile marii. Ceea ce difera ( cel putin aparent) sunt metodele folosite si locatiile sugerate de povestitori.
In afara de asta mai exista un aspect comun.Este vorba de nume.Daca numele de Orfeu pare cu totul aparte, substituirea lui cu numele de Zalmoxis, il apropie de Moise, dar si de faraonul egiptean care a declansat reconquista cunoscuta sub numele biblic de Exod.Voi incerca sa imi sustin teoria. Explicatiile etimologice pentru Zalmoxis sunt foarte multe si tin cont de existenta unor termeni al caror fonetism se apropie de numele initial, chiar daca semnificatiile sunt diferite: Piele de urs, pamant, s.a.m.d. Daca simplificam problema, putem sa consideram ca numele de Zalmoxis, este un nume alcatuit din doi termeni: Zal si Moxis.Cea mai simpla interpretare poate fi: Zal=Zeu si Moxis=Moise Dar daca Moise este forma cuvantului ebraic Moshe=nascut, sau fiu, atunci Zalmoxis ar putea sa insemne “Fiul Zeului”. In limba latina exista o forma interesanta pentru soare: “Sol”.
Asta face ca numele decriptat sa fie acela de “Fiul Soarelui.” In Wikipedia, exista aceasta aluzie ca Orfeu l-a avut ca tata ceresc pe Apolo.
Bookmark and Share

 

 
 
Facebook
 
© 2007-2018 versuri-si-creatii.ro