Muzica
 


Ion Vanghele - Mitul lui Orfeu ( urmare 4)

Acorda o nota acestei creatii :
( 0 voturi )

Acelasi Moise / Dumnezeu, leaderul spiritual al copiilor lui Israel, va mai avea doua rude extrem de apropiate: 1)Faraonul egiptean Ahmosis I, cel care alaturi de fratele sau Kamosis sau Kamesu va reusi sa-i alunge pe hicsosi din Egipt si sa-i extermine dupa un asediu de trei ani a cetatii din afara Egiptului, Sharuhen.Potrivit Wikipediei:
“Distrugerea Sharuhen-ului a fost doar prima etapa a unei politici noi, deoarece egiptenii din dinastia saptesprezecea s-au simtit profund umiliti de dinastiile 15 si 16 a Hyksosilor(cca. 1650 i.Hr.-cca 1540 i.Hr..), Dinastia tebana a regilor egipteni a lansat un ambitios razboi, condus de Seqenenre Ta’a al II-lea, împotriva regelui strain Apepi, pentru a recupera teritoriul pierdut al Egiptului. Desi campania proprie pentru a expulza Hyksosii din Egipt a esuat si el însusi a fost ucis în lupta, fiul sau, Kamose, ( in alte exprimari fonetice apare forma Kamesu), a lansat un atac asupra capitalei Hyksosilor, Avaris.Capitala Hicsosilor a fost cucerita si acestia au fost goniti in afara Egiptului, Ahmose celalalt frate asediind timp de trei ani cetatea Sharuhen.
Sharuhen este mentionat în Biblie, în Iosua 19:6″
2)Al doilea personaj este de factura mitologica, si este cunoscut sub numele de Achile sau Ahile in epopeia greaca a lui Homer, Iliada.
Pentru a-l face invulnerabil, mama sa, zeita Thetis l-a cufundat in apele Styxului tinandu-l de calcaie. Ori noi am spus ca tara Mortii era considerata Egiptul.Apa corespunzatoare acestei tari este Nilul, care era perceput de grecii antici ca un rau al mortii.Aceasta perceptie a mortii este reflectata de doua aspecte.
-Unul dintre faraoni a ordonat moaselor sa arunce in Nil orice copil care se nastea in neamul lui Israel si era de parte barbateasca, pastrand orice copil de origine femeiasca.
-Al doilea aspect se refera la nasterea lui Moise, care a fost pus intr-un sicrias de papura smolit si lasat la marginea stufarisului. Acolo va fi auzit, salvat si crescut de fata lui Faraon, printre fetele acestuia.
Dar “istoria” se repeta si in cazul lui Ahile.Pentru a-l salva de la o predictie oraculara ca va muri participand la razboiul impotriva Troiei, mama sa Thetis, il va ascunde pe Ahile printre fetele lui Lycomedes.Povestea Biblica a lui Moise este spusa la fel si in varianta greaca a lui Ahile.Mai mult decat atat.Ahile era regele mirmidonilor, cuvant care vine de la “myrmex” insemnand: Furnica. In mod de loc intamplator, il vom intalni pe Ahile, impreuna cu o nunta de furnici trecand o punte (Exodul) in Povestea lui Creanga, “Povestea lui Harap Alb.”Mai putem adauga un lucru.Numele lui Ahile, este de fapt compus:
A(?)+ Ile(zeu)
Aceasta prezentare poate ca suna pentru noi destul de obscur, de aceea vin cu urmatoarea propunere.Hai sa inversam numele lui Ahile sau sa il citim de la dreapta la stanga, nu de la stanga la dreapta cum l-au citit grecii si chiar noi.
Ahile=Eliha.
Forma Eliha, este o varianta alterata a pluralului numelui Lui Dumnezeu: “Cei puternici”=Elohim
Bookmark and Share

 

 
 
Facebook
 
© 2007-2018 versuri-si-creatii.ro