Muzica
 


Ion Vanghele - Mitul lui Orfeu ( urmare 5 )

Acorda o nota acestei creatii :
( 0 voturi )

Mitologia si folclorul unui popor, (chiar folclorul popoarelor) este asemenea unui labirint.Patrunzi in interiorul acestuia, dar in permanenta exista riscul sa te ratacesti.De asemeni, se poate intampla ca un mic detaliu pe care toata lumea il ignora sa te indrepte spre o solutie neasteptata.Vreau sa arat aici, cu argumentele care mi le ofera cercetarea pana la ora actuala, ca Mitul lui Orfeu si Mitul lui Zalmoxis sunt identice.
1)-”Poetul Alkaios ( sec.VI i.H.) scria: ” Plin de sfidare , Orfeus calca vointa Destinului, indemnandu-i pe oamenii nascuti pe pamant sa fuga de moarte”
2)-Strabon, Geografia VII, 3, 5: ” in timpul ospetelor ( Zalmoxis ) ii invata ca nici el, nici oaspetii sai, nici urmasii lor nu vor muri vreodata ci numai se vor muta in alt loc, unde traind pururi, vor avea de toate bunurile.”
3)”Diodor din Sicilia afirma: “Zamolxe pretindea cã lui îi daduse legile Hestia”.
Este vorba despre “legile belagine (legile frumoase)”, un cod moral si spiritual de viatã de care amintesc multi autori antici, care astazi este însa necunoscut.
3)” Tot traditia antica ii atribuie lui Orfeu diferite opere teologice si filozofice dar si asa numitele “Tablite Sacre” care ar fi fost un tratat in versuri consacrat descrierii si vindecarii bolilor trupului si ale sufletului.”
3)Referitor la Hestia, care i-a dat legile lui Zalmoxis, citim urmatorul paragraf din Biblie:
“Muntele Sinai era tot numai fum pentru ca Domnul se pogorase pe el in mijlocul focului.Fumul acesta se inalta ca fumul unui cuptor si tot muntele se cutremura cu putere.”
Conform Dictionarului, ” Hestia (gr. Ἑστία ) a fost zeita caminului, a focului sfânt, prima fiica a lui Cronos si Rheei, sora a lui Zeus, Poseidon, Demetra, Hera si Hades.”
Si in cadrul aceluiasi capitol al Exodului, mai putem citi scopul coborarii lui Dumnezeu pe Muntele Horeb, interpretarea exegezei penduland intre imaginea unui munte vulcanic, sau un meteorit cazut din spatiu, al carei aspect cometar i-a insotit pe copiii lui Israel in peregrinarile lor in pustie:
“Moise s-a coborat de pe muntele Sinai (sau Horeb) cu cele doua table ( de legi ) ale marturiei in mana.”
4)Orfeu se indragosteste si se insoara cu Eurydike, o nimfa intalnita in Tracia, care este muscata din nefericire de catre un sarpe, o vipera.
De ce a fost Eurydike muscata de o vipera si a murit? Mai exista vreo sursa informala paralela care povesteste acest episod? Exista doua.Una dintre ele povesteste despre dragostea lui Orfeu pentru Eurydike:
“Heracles ajunge in impadurita Hylaia , viitorul tinut Scitic, unde iernand intr-o pestera cu Echidna, ( care ii furase herghelia de iepe) face cu aceasta faptura trei copii care devin stramosii scitilor, agatarsilor si tracilor ( insa numai scitii coboratori din primul fiu Skythes, ajung neintrecuti arcasi ca strabunicul lor.)”
Definitia data Echidnei este saracuta:
“Echidna a fost în mitologia greaca o fiinta monstruoasa, jumatate femeie si jumatate sarpe. Traia într-o pestera unde îsi folosea chipul frumos pentru a atrage barbati. Dupa ce erau prinsi Echidna îi mânca de vii. Împreuna cu Typhon au dat nastere altor monstri: Himera, vulturul ce i-a mancat ficatul lui Prometeu, Cerberul, Hidra din Lernae etc. Se presupune ca Echidna si odraslele ei sunt responsabile pentru toate nenorocirile si haosul ce a existat in lume.”
Mai generoase in descrierea ei sunt baladele lui Iovan Iorgovan ale lui Gruia, sau Novac si Gruia.Frumoasa fata salbatica pe care o scapa Iovan Iorgovan, din inclesterea sarpelui este de fapt Echidna.
Datorita imaginii hibride, de femeie sarpe, a celei dintai, Eurydike va deveni femeia care este muscata de o vipera.Dar Eurydike a lui Orfeu este aceeasi cu Echidna lui Hercule, tot asa cum Hercule va deveni Iovan Iorgovan si Gruia in folclorul nostru romanesc.
Al doilea lucru asupra caruia trebuie sa fim atenti, este coborarea in infern.
-Orfeu coboara in infern sa o elibereze pe Eurydike, desi ea insasi pare sa fie o fiinta infernala.
-Hercule isi consuma dragostea cu Echidna intr-o pestera.
-Zalmoxis coboara si el in lumea infernala(?!) sau in locuinta amenajata pentru a se ascunde de ochii tracilor vreme de patru ani.
Bookmark and Share

 

 
 
Facebook
 
© 2007-2018 versuri-si-creatii.ro