Muzica
 


Ion Vanghele - Motivul Absirt

Acorda o nota acestei creatii :
( 0 voturi )

Absirt
Este fiiul lui Eete ( rege al Colchidei, din partile Georgiei de astazi) si fratele mai mic al Medeei.Aceasta, dupa ce a pus mana pe lana de aur si a fugit cu Iason si-a taiat in bucati fratele si l-a aruncat in urma ei pentru a-l impiedica pe batranul rege Eete, tatal ei sa o mai urmareasca. El s-a oprit intr-adevar sa adune resturile propriului sau copil si le-a ingropat potrivit legendei la Tomis ( Constanta de astazi.)
Absirt in sine, pare sa nu fi generat basme, totusi acest lucru ar trebui sa fie regandit cu o mai mare atentie. In mitul lui Isis si Osiris, apar doua divinitati din care una este facuta bucatele iar cealata se straduieste sa le adune si sa le ingroape intr-un templu din insula egipteana Abatos.
In basmele noastre romanesti, uneori eroul este facut bucatele de catre zmeu, fara ca explicatia sa se indrepte comparativ catre mitul grec. O situatie paradoxala care va face sa schimbe toate datele problemei se refera la sacrificiile umane voluntare sau intamplatoare in timpul ridicarii unui oras.Legat de Tomis, amintim ca numele inseamna in definitiv " a taia", verb care il vom intalni mai tarziu si sub forma cuvantului anatomie. Legarea numelui lui Absirt de Tomis, da nastere unui paradox straniu. Daca expeditia Iason se indrepta paralel cu coasta de sud a Marii Negre spre Georgia, unde se considera ca a existat Colchida, moartea lui Absirt pe coasta vestica a Marii Negre, chiar din punct de vedere legendar, nu se prea explica.
Teoretic ar fi trebuit ca Absirt sa fie omorat in apropiere de Colchida ceea ce nu se intampla, decat daca vom considera ca acest tinut se gaseste in Romania.Atunci mitul Argonautilor ar trebui sa se regaseasca in spatiul nostru cultural si sub forme locale, in prezentari criptice inca nedescifrate suficient. Mentionam ca unul dintre raurile noastre pastreaza denumirea de Argos a corabiei lui Iason sub o forma usor deformata-Arges.
Bookmark and Share

 

 
 
Facebook
 
© 2007-2018 versuri-si-creatii.ro