Muzica
 


Ion Vanghele - Motivul Atalanta

Acorda o nota acestei creatii :
( 0 voturi )

Am sa incerc o scurta creionare a unei mitologii comparative.Este ceva foarte sumar si se refera la aparitia in mitologie a unor motive care se regasesc la un moment dat in folclorul romanesc.
Motivul Atalanta.
Atalanta era sotia regelui Acast. Ea l-a denuntat pe Peleu sotului sau, folosindu-se de un neadevar ca acesta ar fi incercat o purtare necuviincioasa fata de ea.Acast desi era prieten cu Peleu, l-a dus pe acesta la o vanatoare pe muntele Pelios si l-a lasat acolo prada animalelor salbatice si centaurilor.
Motivul se repeta si in cazul Anteei.Anteea l-a denuntat pe Bellerofon sotului ei Procul, de fapte necugetate fata de ea. dupa care si-a pus capat zilelor.
Fedra-fiica lui Minos si a reginei Pasifae, il denunta pe Hippolit lui Teseu ( dar Teseu inseamna: Te deos sau Te theos, adica, zeul Te sau Ti ) ca nu ar fi fost cuviincios fata de ea.Ucis de Teseu, Fedra si-a luat zilele.
Mitologia ebraica, in Vechiul Testament povesteste o intamplare asemanatoare, sotia faraonului sau al unuia dintre slujitorii de rang inalt, il acuza pe Iosif de purtare necuviincioasa fata de ea. Din aceasta cauza, Iosif va fi condamnat pentru o perioada de timp.
Acest tip de motiv apare si intr-un basm romanesc, cand Fat-Frumos o duce pe Ileana Cosanzeana sa fie de nevasta unei monstruozitati pe jumatate om calare de regula pe un iepure schiop. Intr-unul dintre popasurile facute, flacaul adormind, fata profita si il saruta, ceea ce face ca la trezirea eroului acesta sa ii traga o palma sa auda chiar si cainii din Giurgiu.
Bookmark and Share

 

 
 
Facebook
 
© 2007-2018 versuri-si-creatii.ro