Muzica
 


Ion Vanghele - Olivier Levasseur ( urmare 4 )

Acorda o nota acestei creatii :
( 0 voturi )

Sunt avansate ca locuri ale tezaurului, insulele:
-Mauritius, Reunion, Frigate, Mahe, Rodrigues, Sainte-Marie/ Nosy Boraha.
Existenta unui numar atat de mare de insule, subliniaza de la bun inceput nesiguranta cercetarii.Prima intrebare care imi vine acum in minte este pe ce baza a ajuns cercetarea la o concluzie oarecare, spre exemplu, ca tezaurul a fost ingropat pe insula Sfanta Maria?
Ce stim despre aceasta insula?
Se afla in apropierea coastei de est a insulei Madagascar la 150 de km./9o mile marine de Tomasina.Vegetatia sa extrem de densa si lagunele care o inconjoara au transformat-o intr-o baza ideala pentru pirati.Mai tarziu aici a fiintat o colonie pentru condamnati.Se pot gasi aici numeroase plantatii de cuisoare si cateva monumente istorice, inclusiv cea mai veche biserica de pe intreg teritoriul Madagascarului.Insula este cunoscuta pebntru minunatele sale plaje cu nisipuri albe si recifurile de corali.
Ca insula sa fie aceea care ne intereseaza este prea putin sa spui ca ea era un loc ideal pentru pirati.Ar trebui sa existe cineva capabil sa explice in ce masura numele lui Olivier Levasseur sau a complicilor sai, poate fi asociat cu aceasta insula.Ar trebui ca acea persoana sa explice care a fost rolul insulei in cadrul actiunilor piratului francez:
-Este vorba de un loc de reparare si aprovizionare a navelor pirateresti?
-Este vorba despre o baza de unde se desfasurau activitatile de piraterie pe un anumit spatiu maritim?
-Era insula un loc ideal pentru o ascunzatoare? Ori am aici in vedere nu numai o ascunzatoare pentru pirati ci si pentru comorile pe care le posedau acestia.
Dincolo de intrebarile generale, sunt curios de cand insula s-a numit Sfanta Maria? Intrebarea poate sa il nedumereasca pe cititor.Dar sa ne amintim ca Olivier Levasseur va reusi sa fure din insula Reunion din portul St.Denis, galionul portughez Fecioara Capului, nume care poate fi rostit in limba franceza uzuala si Sfanta Maria.Avem un galion care se numeste Sfanta Maria, avem o insula care se numeste Sfanta Maria, avem cea mai veche biserica al carei nume nu-l cunoastem dar nu m-as mira ca ea sa se numeasca tot Sfanta Maria.Exista posibilitatea ca Levasseur sa se fi dus cu galionul Fecioara Capului/ sau Sfanta Maria intr-o insula care din acel moment sa se fi numit insula Sfanta Maria.Iata pentru ce sunt importante datele, iscrierea unor evenimente in niste coordonate cronologice.De cand s-a numit insula sfanta Maria? Corespunde denumirea insulei cu momentul cand Levasseur a ajuns pe insula? (Daca bineinteles a ajuns aici.)Cea mai veche biserica se numeste Sfanta Maria? De ce si de cand se numeste astfel? Care sunt imprejurarile istorice sau legendare care au dus la aparitia si la numirea ei astfel?Si eu as mai pune o intrebare.Exista pe insula Sfintei Maria pini?Intrebarea are de asemeni temeiul ei, daca tinem seama ca insula putea servi ca o baza de reparatii a navelor de pirati si pentru aceasta era nevoie de material (lemn ) de constructii.Ori in criptograma piratului este mentionat la un moment dat cuvantul pin.De foarte multe ori rezolvarea unei enigme pleaca de la cuvinte care reprezinta un amanunt aproape fara semnificatie.
Bookmark and Share

 

 
 
Facebook
 
© 2007-2018 versuri-si-creatii.ro