Muzica
 


Ion Vanghele - Tezaurul vechilor Daci ( urmare 5 )

Acorda o nota acestei creatii :
( 0 voturi )

Ceea ce se întâmpla este doar o chestiune pur formala. Uncheasul stia deja despre ce este vorba, dar vroia o confirmare direct din gura împaratului. Acesta îi confirma prin vorbele sale ca dorinta cea mai arzatoare este sa aiba împreuna cu împarateasa un copil. Deoarece oricât de arzatoare este o dorinta, ea nu se poate împlini uneori din pricini cunoscute numai de Dumnezeu, el împaratul venise la uncheas sa afle daca poseda puterea, stiinta sau macar leacurile care pot sa ajute la conceperea unui copil. Uncheasul confirma si pentru a doua oara îl avertizeaza pe împarat:
“…dar numai un copil o sa faceti. El o sa fie Fat-Frumos si dragastos, si PARTE N-O SĂ AVET;I DE EL”
Cred ca este necesar sa lamurim putin aceasta problema. Uncheasul se comporta aici ca un om capabil sa ghiceasca viitorul. În cadrul basmului, numele unui astfel de om este -când vorbim despre femei-ursitoare -iar când vorbim despre un barbat-ursitor, sau ursoi. Pentru ca batrânelul, cunoaste si-l ajuta pe împarat sa treaca peste aceasta criza de cuplu, iar predictia lui se întinde si în ce priveste viata printului neconceput înca. Ne apropiem în felul acesta în cadrul interpretarii basmului lui Ispirescu, de cartea Niculinei Chiper: “Reprezentari ale destinului în folclorul românesc.”
Dispunând probabil de un material probator insuficient, Tudor Pamfile, sublinia în cartea sa de Mitologie Româneasca:
“O singura data pe lânga ursitoarele femei, întâlnim si ursitori barbati si anume în Povestea sfântului Petru.”
Afirmatia mi se pare ciudata din moment ce basmul lui Ispirescu, demonstreaza ca “ursitorii” nu sunt un caz izolat, ei fiind mentionati si în alte basme populare autohtone si universale. Pamfile este contrazis si de basmele actuale ( pe care eruditul folclorist nu avea de unde sa le cunoasca) ale lui Ionel Oprisan, ca: “Ursâtoru” si “Puterea Destinului”, amintite de Niculina Chiper, în volumul IV a vastei culegeri de basme a autorului mentionat.
Fenomenul acesta predictiv este cunoscut în “Parapsihologie ” sub diferite nume: “premonitie”, recognitie”, ” prezicere a viitorului”, “profetie”, “ghicire”, etc. Enuntat foarte scurt, fenomenul reprezinta capacitatea mentala a unor oameni de a afla cu exactitate o serie de evenimente care se petrec în viitorul atât al persoanei care face premonitia, cât si în viata aceluia în numele caruia se traieste aceasta experienta neobisnuita.
Bookmark and Share

 

 
 
Facebook
 
© 2007-2018 versuri-si-creatii.ro