Muzica
 


Ion Vanghele - Comentatorii lui Peste

Acorda o nota acestei creatii :
( 0 voturi )

Cineva, a deschis in cadrul site-ului “Cititor de proza”, un forum foarte interesant care se doreste a fi un : “Forum de discutii despre poezie, 100%”.Va marturisesc emotia sincera de care am fost cuprins gandindu-ma la cate lucruri serioase si frumoase voi gasi aici.Sufletul deja mi se inaltate ca o pasarica printre crengile copacilor si incepuse sa ciripeasca plin de fericire de pe creanga a doua, deoarece de pe varf, mi se face rau de inaltime.Surpriza mare am avut-o in momentul cand am intrat acolo si am vazut urmatorul titlu:
“Poezeama”.
Cuvantul acesta este un cuvant compus, fiind aclatuit din contopirea dintre Poezie si zeama.Daca Poezie stim ce inseamna sau cel putin mai pastram cateva nedumeriri, despre Zeama citim in DEX:
“ZEÁMĂ, zemuri, [Pl. şi: zemi] s. f. 1. Fiertura de carne sau de legume, constituind un fel de mâncare; partea lichida a bucatelor, apa în care fierb. ◊ Expr. A mânca singur bucatele şi a lasa altora zeama = a trage singur tot folosul, lasând altora foarte puțin sau nimic. A nu fi de nici o zeama se spune despre cineva pe care nu se poate pune nici un temei. Zeama lunga = a) mâncare neconsistenta, facuta cu prea multa apa, pentru a ajunge la multe persoane; b) vorbarie lunga, lipsita de interes; p. ext. persoana care vorbeşte mult şi fara nici o noima. Tot de-o zeama = deopotriva. Zeama de clopot (sau de hârleț) = moartea. Zeama de vorbe = vorbarie deşarta; vorbe goale. ♦ Zeama de varza = lichid acrişor în care s-a murat varza; moare. 2. Lichid pe care îl conțin celulele şi țesuturile organismelor vegetale; suc de fructe sau de plante. ◊ Zeama de prune = țuica. 3. Nume generic pentru diverse lichide. ◊ Ou cu zeama = ou fiert puțin, cu albuşul necoagulat. ♦ (Rar) Sânge. 4. (Chim.; în sintagma) Zeama bordeleza = suspensie de culoare albastra de sulfat bazic de cupru în apa, întrebuințata ca fungicid. [Var.: záma s. f.] – Lat. zema.”
Citind titlul, mi-am dat seama ca cel care a scris asta, putea la fel de bine sa spuna: Boschetarii, sau Cimitirul Buna Vestire, ceea ce ar fi facut ca foarte multe persoane care stiu sa foloseasca hartia si pixul in scopuri profilactice, sa isi faca abonament aici, daca nu pentru a lasa vreun epitaf nemuritor, cel putin cu scopul declarat sau inconstient de a-si asigura un loc de veci in poezia si literatura romaneasca.M-am gandit chiar ca ar fi fost minunat ca titlul dinamic al acestui topic, sa fie-castigand astfel in profunzimea spirituala- “Troaca”. Va dati in felul acesta seama cat de serioase pot fi discutiile despre poezie in acest forum, unde , putem framanta intre maselele exegezei ghindele creatiilor literare, si propune in cazul cand nu suntem de acord cu anumite aspecte, ca defunctii cat si cei vii sa ne traga de codite ( asta daca suntem fetite) sau de poalele de la rochite si sa ramana cu ele in semn de protest din partea noastra.Ceea ce vor vedea ei, noi stand cu spatele, fiind un bonus ca sa le mai indulcim suferintele de care abunda poeziile in mod artistic, fie ca au fost sau nu declarate la primarie dupa ce li s-a taiat buricul.
In acest forum foarte inteligent chiar si pentru profani, nu mai spun de exegeza, mi-au placut foarte mult si foarte tare, doua titluri promitatoare macar din punctul de vedere al perspectivelor luminoase ale caror palpairi se pot observa poate mult mai tarziu in viitor.Acelasi coleg, a mai gasit cateva titluri profunde, care se situeaza intre 1, 30 si 1-80m adancime literara:
“Dezgropari 1 : Virgil Carianopol”
Si groapa urmatoare:
“Dezgropari 2: Cezar Baltag.”
O singura Doamna a avut taria sufleteasca sa protesteze in extazul general care facea ca femeile sa cada pe spate si sa miste din bratele de jos aplaudand temperamental cu picioarele, sau cu ce miscau ele pe acolo.Redau textul profan al acestei femei singulare al carui glas a rasunat in desert:
“Nu ma apuc sa fac comentarii despre autorii mentionati.Vreau numai sa va spun ca ma dispera lipsa de originalitate a titlurilor folosite: Dezgropari.(?!)Pana la urma, cine pe cine dezgroapa sau viceversa? Domnule Tigru sau Yigru care baga-n poeti frigu si mai da si-ndrept cu stangu, haideti sa nu facem confuzie( perfuzie sau infuzie) intre poezie si Cimitirul Belu, sau Eternitatea din alte locatii.Nu puteti face asta decat daca sunteti groparul comunitatii literare .Daca tot faceti aluzie la starea mortala sau de coma in care se gaseste poezia romaneasca sugerez sa mai deschideti cateva topicuri Ca: ” Semne de moarte”, ” Pe patul mortii, ” “Bocirea”, “Priveghiul”, “Parastasul” si “Pomana de noua zile”.
Cred ca nu ar fi rau, ca aceia care vin sa vorbeasca despre poeti si incercarile lor diabolice, sa prezinte in afara de buletinul de identitate si pixul reglementar, o cazma, o lopata si un tarnacop, iar Dvs. sa stati la capataiele desgropatilor, sa ii tamaiati cu vin si sa le cantati: Vesnica pomenire.”
Bookmark and Share

 

 
 
Facebook
 
© 2007-2018 versuri-si-creatii.ro