Muzica
 


Vanghele 5 - Voinicul fara tata repovestire 5

Acorda o nota acestei creatii :
( 0 voturi )

Cand crezura ca lucrurile se linistisera, orologiul cel batran din turn, batu grav ora unu.Atunci vazura o lumina tremuratoare la capatul coridorului si aparu un batran inalt, cu barba sura, cu un ochi de sticla si celalalt nu se stie ce culoare avea.Mosul tragea cu o mana de o pipa si cu cealalta de un lant greu de fier care scartaia ingrozitor, semanand cu zgomotul acela tipator scos de versurile proaste scrise de unele poetese si poeti vremelniciti prin aceasta lume. Cand ajunse in fata imparatului, aratarea aceea translucida prn care vapaile lunii cadeau ca pe bulevard, se opri si rosti suparata falfaindu-si mustatile:
-Trebuie sa marturisesc ca asa ceva nu se mai poate, Maria Ta. Am crezut ca ma pot bucura post mortem de o liniste binemeritata, dupa viata aventuroasa pe care am trait-o pe mare, dar marturisesc ca m-am inselat.Iata de ce sunt obligat de imprejurarile potrivnice, -vecinii din clase inferioare, cazuti la bac, sau ramasi repetenti din cauza de mita, care au devenit poetii de mai tarziu…Apropo de asta ma intreb unde mai este poetul meu preferat, d-l Vanghelis, ale carui versuri faceau ca parul sa stea vertical si teapan ca la porcul spinos, tremurand de groaza, unde sunt celelalte mierlite care acompaniau stihurile viguroase ale poetului cu sunete tandre de harpa, unde este, -iarasi ma intreb retoric, - poezia patriotica a d-lui Harpon, in care oamenii se bateau intre ei dupa ce beau la gura crasmii cateva paharele de palinca neindoite cu apa si puneau la cale diferite revolutii, in vreme ce colegii lor de afara se uitau in alta parte. Ce vremuri imparate. Ce liniste patriarhala cadea atunci peste vremile acelea, in care pirateria se bucura de tot respectul si nu luase formele diabolice de acuma.Doamne, Maria Ta, puteam si eu sa imi scutur lanturile si sa fiu auzit, pe cand acum nu mai pot scutura nimic fiindca nu se mai aude.Se tipa de dimineata pana seara, iar cand toata lumea crede ca s-a facut pauza, se scriu poezii proaste, incat si eu, marele Gost, ma simt cuprins de teama si sunt nevoit sa citesc cateva versete sacre pentru a-mi linisti inima si sufletul.Plec, Maria Ta. Ma duc la castelul Canterville, sa bantui putin pe acolo, pentru ca oamenii aceia sunt cu credinta de Dumnezeu si nu niste pacatosi nevrotici demni de mila psihiatrilor si a medicilor de la spitalul 9 sau Voila. Sa n-aveti liniste niciodata.
-Mai Gost, ala batranul. Ai dreptate sa fii asa de suparat, dar marturisesc ca si eu iti calc pe urme indeaproape-zise imparatul lacrimand sentimental.Dar inainte de a pleca, explica-mi si mie pe intelesul meu, despre ce anume se intampla aici.
-Cum, nu stii?-se mira Gost.
-Habar n-am.
-Cat habar n-ai?
-Cred ca este vorba de suta la suta.
-Pai lucrurile sunt simple: Turturica a facut un ou si turtureaua aia batrana a invelit-o cu aripile ei protectoare.Dar ai mare grija imparate. Ca oul acela fara de tata este nazdravan pana peste poate.
-Mai poti sa ma lamuresti asupra unui simgur lucru inteleptule?
-Spune te rog.
-Ce inseamna Bu…bu?
-Este forma prescurtata pentru bunicule.
In clipa urmatoare, Gost deveni invizibil. Se auzeau numai lanturile care scartaiau astmatic indepartandu-se sovaielnic intr-o directie necunoscuta.
Bookmark and Share

 

 
 
Facebook
 
© 2007-2018 versuri-si-creatii.ro